Slováci podporujú prerozdelenie migrantov najmenej v rámci EÚ

NETKY.SK • 16 Október 2015, 12:56 • 2 min
Slováci podporujú prerozdelenie migrantov najmenej v rámci EÚ

BRATISLAVA - Slováci podporujú prerozdelenie migrantov do krajín EÚ najmenej z celej únie. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu Eurobarometer, ktorého výsledky dnes odprezentovala Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Z výsledkov vyplýva, že v priemere 78 percent obyvateľov EÚ si myslí, že by sa žiadatelia o azyl mali rozdeliť medzi členské štáty. Najviac túto myšlienku podporujú Nemci (97 percent), najmenej Česi a Slováci (31 percent). Zo spomínaných 78 percent obyvateľov EÚ, ktorí sú za prerozdelenie migrantov, si takmer tri štvrtiny myslia, že by sa tak malo stať na základe záväzných kvót odsúhlasených EÚ. Spomedzi 31 percent Slovákov, ktorí súhlasia s prerozdelením utečencov, je len 51 percent za záväzné kvóty.

 

Slovensko je na poslednom mieste aj pri otázke, či "v súčasnom kontexte migračnej krízy potrebuje vaša krajina legálnych migrantov v určitých sektoroch ekonomiky". Súhlasí s tým len 19 percent Slovákov, ale až 77 percent Švédov či 72 percent Nemcov. Priemer EÚ je 51 percent.

 

Podobne je to aj pri otázke, či "je prítomnosť občanov iných členských krajín vo vašej krajine prospešná pre vašu ekonomiku". Slovensko je spolu s Cyprom na chvoste európskeho rebríčka s 31 percentami pozitívnych odpovedí. Priemer v EÚ je 56 percent.

 

Z výsledkov prieskumu je tiež zrejmé, že v priemere 66 percent respondentov v rámci celej EÚ podporuje prijímanie rozhodnutí v otázkach migrácie na európskej úrovni skôr ako len národnými vládami. Medzi krajinami, ktoré najviac podporujú rozhodovanie na úrovni EÚ, sú obyvatelia Cypru, Nemecka, Španielska a Luxemburska (79 až 81 percent). Naopak, v Estónsku, Poľsku a na Slovensku je to len približne 40 percent ľudí.

 

Riaditeľ Informačnej kancelárie EP na Slovensku Robert Hajšel uviedol, že Slováci sú na konci rebríčka aj pri otázke finančnej podpory krajín na hraniciach Schengenu, ako aj pri otázke, či je potrebná harmonizácia legislatívy z hľadiska migrácie v rámci krajín EÚ.

 

Obavy z imigrácie a terorizmu, ktoré boli už aj v minulých prieskumoch veľké, vykazujú najväčší nárast v porovnaní s rokom 2013. Až pre 47 percent respondentov v EÚ je imigrácia najväčšou výzvou, ktorej v súčasnosti EÚ a jej členské štáty čelia. V roku 2013 to bolo len 14 percent. Na Slovensku si to myslí 49 percent opýtaných, čo predstavuje nárast o 46 percent proti roku 2013. Obavy z terorizmu citovalo v EÚ 26 percent ľudí, v roku 2013 to bolo len 11 percent.

 

Prieskumu sa zúčastnilo 28.150 obyvateľov EÚ nad 15 rokov. Zber dát sa uskutočnil od 19. do 29. septembra 2015, teda v období, keď vrcholilo reportovanie v médiách o tragických úmrtiach migrantov a ich príchode k európskym hraniciam.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona