Slováci podporujú aktivitu NATO na ochranu neba nad Tureckom

NETKY.SK • 14 September 2013, 13:44 • 2 min
Slováci podporujú aktivitu NATO na ochranu neba nad Tureckom

BRATISLAVA - Slovenskí vojaci z Modulu nasaditeľných komunikačných a informačných systémov poskytujú v tureckej Adane podporu pre holandskú batériu systému Patriot.

slovakia

left justify in out

Na posilnení ochrany vzdušného priestoru Turecka pred možnými leteckými útokmi zo Sýrie sa podieľa v spoločnej aktivite NATO aj slovenská jednotka. Vojaci z Modulu nasaditeľných komunikačných a informačných systémov poskytujú v tureckej Adane podporu pre holandskú batériu systému Patriot. Ich poslaním je poskytovanie hlasových a dátových služieb v prospech NATO pri zabezpečení velenia a riadenia počas toho, ako NATO posilnilo ochranu vzdušného priestoru svojho člena, teda Turecka, v rámci systému NATINADS. „Zapojenie našich vojakov je súčasťou partnerskej pomoci, ktorú schválila Severoatlantická rada,“ vysvetlil hovorca ozbrojených síl Milan Vanga. Naša jednotka tak aktívne pomáha v rámci aktivity NATO jednej z partnerských členských krajín. „Zdieľanie vojenských spôsobilostí je najefektívnejšia cesta, ako si v aliancii navzájom pomáhať a naše ozbrojené sily majú partnerom čo ponúknuť,“ spresnil hovorca.

Aktivita NATO pod názvom Active Fence sa začala v januári na základe žiadosti Turecka. Prvá trojčlenná zostava Slovákov sa do nej zapojila v rotácii, ktorá trvala od januára do mája. Od septembra tam máme osem vojakov. 

Modul nasaditeľných komunikačných a informačných systémov NATO (DCMC) je prvou jednotkou svojho druhu na území Slovenskej republiky. Je zložená z príslušníkov slovenských ozbrojených síl ako súčasť veliteľskej štruktúry NATO v priamej podriadenosti 3. Spojovacieho práporu NATO dislokovaného v poľskej Bydgoszczi. Úlohou tejto jednotky je poskytovanie podpory v oblasti komunikačných a informačných systémov v operáciách, na cvičeniach a v ostatných aktivitách pod velením NATO. Odborný výcvik a špeciálnu výpočtovú techniku jednotke poskytuje NATO. „Napriek tomu, že naša  jednotka vznikla iba koncom roka 2011, jej príslušníci už stihli odborne pôsobiť v operácii ISAF v Afganistane, absolvovali viacero medzinárodných cvičení NATO a pomáhali Turecku v rámci Ative Fence v prvej rotácii začiatkom tohto roka,“ dodal Vanga.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies