Slováci podľahli Fínom

NETKY.SK • 31 December 2017, 07:22 • 2 min
Slováci podľahli Fínom

BUFFALO - Slovenskí hokejisti prehrali v sobotňajšom zápase A-skupiny na juniorských MS s Fínskom 2:5. Po vyrovnanej prvej tretine si Fíni vypracovali v druhom dejstve jednogólový náskok, ktorý v treťom ešte zveľadili.

slovakia

left justify in out

Zverencov trénera Ernesta Bokroša čaká posledný zápas v A-skupine na prelome rokov so začiatkom presne o pol noci SEČ proti Dánsku. Na postup do štvrťfinále im stačí získať bod, teda dostať súboj do predĺženia. Prehra by ich odsunula do boja o záchranu v elitnej kategórii.

MS hráčov do 20 rokov, A-skupina:
Fínsko - Slovensko 5:2 (0:0, 2:1, 3:1)
Góly: 28. Koppanen (Nurmi, Jääskä), 40. Räsänen (Juolevi, Tolvanen), 47. Heponiemi (Kuokkanen), 53. Ikonen, 55. Nurmi (Koppanen) - 35. Bodák (Tamáši, Ivan), 50. Buček (Krivošík, Ružička). Rozhodovali: Schukies (Nem.), Thomson (USA) – McCrank (Kan.), Ondráček (ČR), vylúčení: 4:4, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 6229 divákov.

zostavy:
Fínsko: Luukkonen – Heiskanen, Välimäki, Juolevi, Jokiharju, Vaakanainen, Kotkansalo, Salo – Kuokkanen, Vesalainen, Tolvanen – Koivula, Ikonen, Heponiemi – Tuulola, Räsänen, Innala – Koppanen, Nurmi, Kupari – Jääskä.

Slovensko: Durný – Hedera, Korenčík, Bodák, Ivan, Fehérváry, Zeleňák, Matejovič, Fereta – Smolka, Kelemen, Kundrik – Studenič, Tamáši, Roman – Buček, Krivošík, Ružička – Čacho, Liška, Solenský.

Zápas Slovákov s Fínmi priniesol od úvodu veľmi svieži hokej, akcie sa striedali na oboch stranách. Slováci pokračovali v aktivite zo zápasu proti USA a brankár Luukkonen sa nemohol sťažovať na nedostatok práce. Studenič dokonca v 5. minúte opečiatkoval spojnicu jeho bránky. Pár dôležitých zákrokov si pripísal aj Durný, ktorými podporil snahu Slovákov o ofenzívne výpady. Obrovskú šancu na úvodný gól mal v presilovke Ružička v 16. minúte, ale jeho strelu fínsky obranca odvrátil z bránkovej čiary. V závere tretiny pomohla konštrukcia bránky aj Durnému.

V druhej tretine sa obraz hry zmenil, Fíni pridali na pohybe a spresnili prihrávky. Z toho pramenila ich herná prevaha a neskôr aj zaslúžený vedúci gól. V 28. minúte sa Koppanen natlačil pred Durného a otvoril skóre. O sedem minút neskôr však bolo opäť vyrovnané, keď Martin Bodák prestrelil fínskeho brankára strelou pomedzi betóny. V závere druhého dejstva mali Fíni k dispozícii presilovku, ktorú napokon dokázali využiť 58 sekúnd pred koncom zásluhou Räsänena.

Hráči z krajiny tisícich jazier zvyšovali pomer striel aj v treťom dejstve, Durný sa vyznamenal najmä pri pokuse Räsänena, kedy zázračne zabránil prejsť puku do siete pravým betónom. V 47. minúte už však nestačil na zakončenie Heponiemiho po rýchlom protiútoku. Slováci sa nevzdávali a mali snahu dostať sa do zápasu, čo sa im podarilo v 50. minúte. Krivošík našiel pred bránkou Samuela Bučeka a ten znížil na 2:3. Kurióznu poistku napokon Fíni pridali sedem minút pred koncom, keď priamo z vhadzovania poslal puk do vlastnej siete Ružička, gól pripísali Ikonenovi. Slovenský brankár napokon lovil puk zo siete aj po piatykrát, skóre zápasu uzavrel Nurmi.

Vyjadrenia po zápase:

Ernest Bokroš, tréner SR 20 (zdroj SZĽH): "Veľmi sme chceli získať aspoň jeden bod. Zápas bol slušne rozohraný, žiaľ, rozhodlo, že sme mali štyroch vylúčených a práve jedno z vylúčení sme neubránili, ktoré bolo za vyhodený puk. Súper sa tam dostal do náskoku 2:1 a hoci sme stále vtedy boli v hre, keď sme si dali po buly vlastný gól, tak nás to trochu ovplyvnilo. Chlapci sa aj v závere snažili skórovať, žiaľ, spomínaný štvrtý gól bol 'klinec' do nášho výkonu."

Filip Krivošík, útočník SR, v zápase 0+1 (zdroj: IIHF): "Zápas s USA sme už vypustili z hlavy, proti Fínom to bol nový deň. Chceli sme získať zo zápasu aspoň bod, aby sme mali istotu play off, no to sa nám nepodarilo. Potrebujeme na tento duel čím skôr zabudnúť a pripraviť sa na stretnutie s Dánskom."

Olli Juolevi, obranca Fínska (zdroj: IIHF): "Aj keď sme hokejovo trochu väčšia krajina, Slovensko má takisto dobrý tím. Slováci boli pre nás ťažký súper, preto som šťastný, že sme vyhrali."

Henrik Ikonen, autor kuriózneho štvrtého gólu Fínska (zdroj: IIHF): "Bol to rozdielový gól, to je jasné. Prehral som buly, ale puk sa šťastne dostal do ich siete. Aj taký gól sa počíta."

Tabuľka A-skupiny
1. Kanada 4 3 0 1 0 21:6 10
2. Fínsko 3 2 0 0 1 11:7 6
3. USA 3 1 1 0 1 15:6 5
4. SLOVENSKO 3 1 0 0 2 5:13 3
5. Dánsko 3 0 0 0 3 1:21 0
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies