Slováci po zdolaní Kanady hrajú o medaily, čakali na súpera

NETKY.SK • 17 Máj 2012, 14:03 • 2 min
Slováci po zdolaní Kanady hrajú o medaily, čakali na súpera

Slováci po zdolaní Kanady hrajú o medaily, čakali na súpera - Hokej Slovenskí hokejisti vo štvrtok senzačne zdolali Kanadu 4 3 a po sedmičke šampionátov bez priamych bojov o medaily sa im podarilo nadviazať na éru prvej polovice minulého desaťročia. Slová

slovakia

left justify in out

img

Slovenskí hokejisti vo štvrtok senzačne zdolali Kanadu 4:3 a po sedmičke šampionátov bez priamych bojov o medaily sa im podarilo nadviazať na éru prvej polovice minulého desaťročia. Slováci čakali v Helsinkách na súpera, ktorý k n im príde zo Štokholmu z duelu Švédsko - Česko. Tento zápas, ale v závislosti od helsinského súboja USA - Fínsko, určoval aj termín sobotňajšej slovenskej hokejovej slávnosti.
Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka už pred štvrtkovým štartom vyraďovacích súbojov splnili oba základné ciele, ktoré si stanovili pred šampionátom. Po štyroch neúspešných rokoch postúpili zo základnej skupiny a zároveň si vybojovali aj priamu miestenku na zimnú olympiádu 2014 v Soči. Popoludňajší súboj Ruska s Nórskom pre nich riešil aj tajničku definitívnej pozície výročného rebríčka IIHF, z ktorej sa vychádza pri rozdeľovaní skupín na ZOH v Soči i na budúcoročných MS. 
štvrťfinále:
Kanada - Slovensko 3:4 (1:2, 2:0, 0:2)
Góly: 17. Kane (Getzlaf), 27. Skinner (Eberle, Sharp), 38. Burrows (Russell, Ladd) - 6. Kopecký (Radivojevič, Handzuš), 10. Šatan (Hudáček, Surový), 54. Bartovič (Tatar), 58. Handzuš (Sekera). Rozhodcovia: Fraňo, Jeřábek (obaja ČR) - Schulz (Nem.), Šeľanin (Rus.), zmeny v zostave: SR od 46. minúty bez Miklíka a Hovorku, vylúčení: 3:3 na 2 min, navyše: Getzlaf (Kan.) 5+DKZ, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 11.568 divákov.
Kanada: Ward - Keith, Bouwmeester, Phaneuf, Russell, Schenn, Quincey, Murray - Perry, Getzlaf, Kane - Sharp, Nugent-Hopkins, Benn - Eberle, Tavares, Skinner - Burrows, O´Reilly, Ladd - Purcell
SR: Laco - Sekera, Baranka, Chára, Sersen, Starosta, Vydarený - Radivojevič, Handzuš, Kopecký - Šatan, Surový, Hudáček - Miklík, Mikúš, Tatar - Hovorka, Bližňák, Bartovič
Štvrťfinálový duel mal opatrný úvod. Prvý sa do útoku tlačili Kanaďania, ale Laco si s ich pološancou poradil. Slováci hrali od 4. minúty presilovku, síce držali pásmo, do väčších príležitostí sa nedostali. Tesne po jej konci však zakombinoval prvý útok, Radivojevič vypálil a jeho strelu tečoval do Wardovej siete Kopecký - 1:0. V 10. minúte viedli reprezentanti s dvojkrížom na hrudi už 2:0. Hudáček sa výborne uvoľnil pri mantineli, jeho prihrávka síce Surového nenašla, ale Šatan si letiaci puk rukou sklepol na ľad a z prvej ho poslal za Wardov chrbát. Kanada mohla znížiť už o minútu neskôr. Benn poslal strieľanú prihrávku na Sharpa a ten minul Lacovu odkrytú bránku len o milimetre. Sedemnásta minúta už gól "javorových listov" priniesla. Bartovič nezastavil pri mantineli Getzlafa, Baranka nedokázal pred bránkou vyhodiť puk a v následnej mele sa najlepšie zorientoval Kane - 2:1.
Kanaďania od začiatku druhého dejstva poriadne pritlačili. Slováci si zo začiatku dávali vzadu dobrý pozor a nepúšťali ich do vyložených šancí ani k odrazeným pukom. V 26. minúte však Mikúš zastavil kanadský útok až za cenu faulu a zámorskí hokejisti mali prvú presilovku. Pri zlom striedaní unikol Eberle, jeho tutovku ešte Laco zmaril, ale na následnú dorážku Skinnera už nestačil zareagovať - 2:2. Vzápätí ich mohli poslať do vedenia Perry s Kaneom, letiaci puk neusmernili do odkrytej siete. V 29. minúte prišla zbytočná sekera Hovorku, krátko po ňom išiel na trestnú aj Sersen a Kanaďania mali takmer jeden a pol minútovou početnú výhodu o dvoch hráčov. Napriek obrovskému tlaku a snahe gól nedali, keďže Laco a po ňom aj Chára, ktorý za neho zaskočil na bránkovej čiare, puk do siete nepustili. Hneď potom si zahrali presilovku aj Slováci a góly na hokejkách mali Surový so Šatanom, Ward zachránil. Kanada nepoľavila ani v závere. Nugent-Hopkinsova strela skončila na žŕdke, ale dve minúty pred koncom dejstva Burrows už Laca prekonal a svojich spoluhráčov poslal prvýkrát v zápas do vedenia.
Kanaďania si v treťom dejstve už vzadu dávali pozor, no súper si napriek tomu vypracoval niekoľko dobrých príležitostí. V úvode mal najväčšiu Tatar, keď unikol po krídle, zbavil sa obrancu, ale Ward si s jeho strelou poradil. Postupne im však dochádzali sily a Kanada sa čoraz viac tlačila pred Laca. Slovenský brankár zachránil v 50. minúte šancu Tavaresa, ktorý bol veľmi blízko štvrtého gólu. Slovákom však vyšiel brejk v 54. minúte a Bartovič na dvakrát vyrovnal na 3:3. Vzápätí ich mohol poslať do vedenia Šatan, zblízka však neuspel. Slováci následne nevyužili presilovku, ale na jej konci Getzlaf poslal nešetrne na ľad Mikúša a dostal 5+DKZ. Slováci výhodu využili už po niekoľkých sekundách, keď Handzuš tečoval do siete strelu Sekeru a Slovákov poslal do semifinále.
Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Veril som, že podáme perfektný výkon a že budeme bojovať do konca. Boli sme pod tlakom, súper nás prehrával, ale dokázali sme sa zdvihnúť a poctivým hokejom dosiahnuť víťazstvo. Kanaďania hrajú vždy až do konca, rovnako tak teraz a napriek zmätkom v závere sme to dotiahli do úspešného konca. Chalani sa jednoducho za nepriaznivého stavu nabudili, ešte nechceli ísť domov."
Ján Laco, brankár SR: "Bolo to nesmierne ťažké. Je to Kanada, ktorá hrá až do konca. Viedli sme 2:0, ale potom prišiel ich obrovský tlak. Bol to boj až do záverečnej sekundy."
Andrej Sekera, autor víťaznej asistencie: "Je to nádhera, neopísateľný pocit, zimomriavky na tele! Kanada má mimoriadne kvalitné mužstvo a my sme sa snažili hrať ako celý turnaj, nebolo to pre nás ľahké. Ale zahrali sme to super, Janko spravil pár neuveriteľných zákrokov, chalani dali góly, my sme vzadu celkom dobre bránili a tak sme vyhrali zápas." 
Tomáš Kopecký, strelec prvého gólu SR: "Je to veľká eufória, o takomto sme snívali ako malí chlapci. Keď hráte ako jeden tím, jeden pre druhého, to je najkrajšie víťazstvo, aké len môže byť. Odplata za Vancouver? Nemyslím si, my sme sa sústredili na seba. Spravili dve vylúčenia na konci, dali sme góly a zrazu sme boli na koni my. verím, že si to diváci to užili, tak ako my. Ďakujeme za všetku podporu zo Slovenska, cítime ju aj z médií."
Michal Handzuš, strelec víťazného gólu SR: "Vyhrali sme ako tím, nebolo to o individualitách, všetky víťazné zápasy tu v Helsinkách boli o kolektívnom výkone. V druhej tretine sme síce mali nejaké hluché miesta, ale verili sme, že dáme nejaký gól. To dlhé oslabenie bolo veľmi ťažké, škoda že sme potom dostali gól do šatne. V druhej prestávke sme si povedali, že 2:3 je stále dobrý výsledok, je to len o jeden gól, nakoniec sa nám podarilo streliť dva. Nie je koniec, sme na dobrej vlne, treba v tom pokračovať aj v semifinále. Tešíme sa z radosti fanúšikov doma, tešíme s nimi."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies