Slováci platia kartou stále častejšie

NETKY.SK • 21 November 2013, 15:27 • 2 min
Slováci platia kartou stále častejšie

BRATISLAVA - Platiť kartou je pre Slovákov stále bežnejšie. Podľa interných štatistík spoločnosti Home Credit Slovakia klesá objem výberov z bankomatov.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ čo v roku 2009 tvorili výbery 38 % transakcií kartou, v tomto roku je to 17 %. "Dnes už nenosíme väčšie množstvo hotovosti v peňaženkách, ako to bolo dávnejšie. Stále viac a viac platíme kartou, čo uľahčuje aj zvyšujúci sa počet terminálov," povedal analytik spoločnosti Home Credit Slovakia Michal Kozub.

Postupne sa znižuje aj výška vyberanej čiastky, a to zo sumy 101 eur v roku 2009 na 85 eur v roku 2013. Kartou podľa Home Creditu v potravinách platíme stále častejšie a stále menšie čiastky. Niektorí ľudia sa kedysi cítili podľa Kozuba trápne, ak mali kartou zaplatiť malú sumu, napríklad okolo päť eur. V súčasnosti je to podľa neho skôr naopak a pre klientov Home Creditu je neprirodzené platiť v hotovosti veľké účty. 

Podľa Kozuba sa aj platba kreditnou kartou stáva čoraz prirodzenejšia. Tento trend súvisí aj s faktom, že Slováci sa naučili kreditnú kartu používať. "V minulosti sa kreditnej karty ľudia skôr obávali, nerozumeli napríklad princípu bezúročného obdobia. To sa však zmenilo. Hlavne tí, čo sa zaujímajú o moderné finančné produkty a vedia, ako ich rozumne využívať, oceňujú tento platobný nástroj a úver v jednom," povedal Kozub.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies