Slováci odštartujú rok 2012 v Turecku

NETKY.SK • 28 Február 2012, 08:04 • 2 min
Slováci odštartujú rok 2012 v Turecku

Slováci odštartujú rok 2012 v Turecku - Futbal Slovenská futbalová reprezentácia vstúpi do roku 2012 stredajším prípravným zápasom v Turecku. Na trávniku štadióna v Burse (19.

slovakia

left justify in out

img

Slovenská futbalová reprezentácia vstúpi do roku 2012 stredajším prípravným zápasom v Turecku. Na trávniku štadióna v Burse (19.30 SEČ) ich už však nepovedie z pozície hlavného trénera Vladimír Weiss, ale jeho asistent a dočasný lodivod národného tímu Michal Hipp.
      Duel v asociačnom termíne FIFA je pre oba výbery novým začiatkom. Slováci ani Turci neuspeli v kvalifikácii EURO 2012, zverenci vtedy ešte Holanďana Guusa Hiddinka vypadli v baráži s Chorvátmi (0:3 v Istanbule a 0:0 v Záhrebe). Hiddink sa musel porúčať a tím prebral Abdullah Avci. Slovensko naposledy odohralo medzištátny duel ešte v kvalifikácii v októbri v Macedónsku, kde remizovalo 1:1. Na prelome januára a februára sa zrodila aj dohoda o rozviazaní pracovného pomeru Vladimíra Weissa so Slovenským futbalovým zväzom (SFZ), v Burse tak tím odkoučuje Hipp. Po stretnutí v Turecku sa Slováci najbližšie stretnú 26. mája v Klagenfurte s koorganizátorom európskeho šampionátu z Poľska. To by ich už mohol viesť nový kormidelník Pavel Vrba z Česka, s ktorým rokovať dostal mandát prezident SFZ Ján Kováčik.
      Favoritom súboja je momentálne 25. tím rebríčka FIFA z Turecka. Turci majú so Slovákmi (38. v rebríčku FIFA) výrazne lepšiu bilanciu vzájomných zápasov. V 5 doterajších dueloch, z toho v štyroch v kvalifikácii MS 2002, resp. EURO 2004, až štyrikrát vyhrali a raz sa zrodila remíza (skóre 7:1). Naposledy sa obaja súperi stretli v roku 2008, keď v príprave na EURO 2008 uspeli Turci v Bielefelde 1:0.
      Turecký káder však momentálne prechádza výraznou obmenou, Avci si do tímu vybral viacero nových hráčov. Na druhej strane sú Slováci konsolidovaní, hoci sa v nominácii objavili aj nové mená ako Marek Bakoš či Michal Breznaník z českej Gambrinus ligy. "Turecko ako my, nepostúpilo na ME, keď nestačilo v baráži na Chorvátov. Zmeny sú revolučné - málokto počítal s tým, že nebudú nominovaní hráči ako Emre, Volkan, Altintopovci či Kazim. Je tam ale veľa kvalitných mladých z domácej lige plus Arda Turan, momentálne najväčšia hviezda tureckého futbalu. Do zápasu určite nepôjdeme ako favoriti. Ale všetko sa ukáže na ihrisku," povedal Hipp, ktorý neplánuje v Turecku zaviesť veľké korekcie v štýle, ktorý do hry tímu vštepil jeho predchodca Vladimír Weiss st.: "V základnom rozostavení nechcem robiť veľké zmeny, nie je na to ani čas. Nedá sa definovať, či systém s jedným alebo s dvoma útočníkmi je úspešnejší alebo či vám zaručí väčšiu atraktivitu. Ja si skôr myslím, že nie systém, ale kvalita hráčov je determinantom úspechu. Herný systém je len návodom a rámcom, najdôležitejšie je to, ako budú hráči plniť úlohy. Pravdepodobne, ak sa nič nestane, začneme v útoku s Bakošom. Chcem, aby sa prezentoval takým výkonom, aký ho charakterizuje v Plzni."
      S optimizmom ide do duelu stredopoliar bratislavského Slovana Kamil Kopúnek: "V Turecku nás čaká ťažký zápas, ale verím, že sa pripravíme a odohráme dobrý duel. Samozrejme, chceli by sme zvíťaziť."
      Slováci sa presunú do dejiska duelu v utorok doobeda letecky z Bratislavy, až tam sa ku nim pripoja početní legionári pôsobiaci v "krajine polmesiaca" - Peter Pekarík (Kayserispor), Marek Čech (Trabzonspor), Miroslav Stoch (Fenerbahce Istanbul), Filip Hološko (Besiktas Istanbul) či Stanislav Šesták (Bursaspor). Zdravotné problémy hlásil pred zápasom iba Róbert Jež z Polonie Varšava, ak sa jeho stav ukáže ako vážnejší, Hipp by ho mohol prípadne nahradiť ďalším tureckým legionárom Marekom Saparom z Trabzonsporu.
      Zápas vysiela v priamom prenose RTVS, ako hlavný ho povedie nemecký rozhodca Thorsten Kinhöfer s asistentmi Detlefom Scheppem a Stefanom Luppom. Štvrtým rozhodcom bude Turek Tolga Özkalfa. Slováci v Burse nastúpia aj v dresoch od nového dodávateľa výstroje národného mužstva firmy Puma.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies