Slováci odštartovali šampionát fantasticky: Bez problémov si poradili aj s Francúzmi!

NETKY.SK • 9 Máj 2016, 07:54 • 2 min
Slováci odštartovali šampionát fantasticky: Bez problémov si poradili aj s Francúzmi!

PETROHRAD - Slovenskí hokejisti majú po dvoch zápasoch na MS v Rusku plný počet šesť bodov. Po úvodnom triumfe 4:1 nad Maďarmi si v B-skupine poradili aj s Francúzmi, s ktorými zlomili zápas v druhej tretine a triumfovali 5:1. Víťazný gól strelil v jubilejnom 160. reprezentačnom zápase Dominik Graňák.

slovakia

left justify in out

Zverenci trénera Zdena Cígera si v pondelok oddýchnu a nasledujúci deň o 15.15 SELČ nastúpia proti Nemcom. Francúzov vyzvú o štyri hodiny neskôr Maďari.

 

B-skupina (Petrohrad)

Francúzsko - Slovensko 1:5 (1:2, 0:2, 0:1)

Góly: 2. Perret (Beron) - 4. Sekera (L. Hudáček, Viedenský), 14. Graňák (Dravecký, Lušňák), 35. Bakoš (Meszároš, Sersen), 36. L. Hudáček (Jurčo, Viedenský), 58. Jaroš (Viedenský, Jurčo). Rozhodovali: Björk (Švéd.), Gebei (Maď.) - Lazarev (Rus.), Ritter (USA), vylúčení: 5:5 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0.

 

zostavy:

Francúzsko: Huet (41. Hardy) - Auvitu, Trabichet, Beron, Chakiachvili, Janil, Raux - Fleury, Bellemare, Desrosiers - Y. Treille, Meunier, Perret - Bertrand, Bozon, S. Treille - Claireaux, T. da Costa, Ritz

Slovensko: J. Hudáček - Meszároš, Sersen, Marinčin, Sekera, Graňák, Mikuš, Jaroš, Švarný - Bakoš, Réway, Daňo - Jurčo, Viedenský, L. Hudáček - Dravecký, Marcinko, Bartánus - Hrnka, Šťastný, Lušňák

 

Mimoriadne ťažký úvod stretnutia pripravili slovenskí hokejisti Júliusovi Hudáčkovi. Už po 62 sekundách nechali Marinčin so Sekerom medzi sebou veľkú medzeru, Beron do nej vysunul Perreta, ktorý v nájazde od Hudáčkovej lapačky skóroval. Cígerovi zverenci sa rýchlo otriasli. K lepšiemu pohybu pridali častú streľbu a v 4. minúte vyrovnali čistým priestrelom Sekeru od modrej. Pokračujúce vysoké napádanie robilo Francúzom problémy, za súperom výrazne zaostávali a trápili sa v jednoduchej rozohrávke. Druhýkrát inkasovali v hre štyroch proti štyrom, Lušňákove buly Dravecký priťukol Graňákovi a jeho príklep z medzikružia zapadol do pravého horného rohu. Po niekoľkých úspešných zákrokoch v závere nabral istotu aj brankár Hudáček.

 

Úvodnú polovicu druhej tretiny rozkúskovali vylúčenia a technický prejav Slovákov sa zmenil na bojovný. Naďalej však mali viac z hry a pred Huetom pôsobili aj nebezpečne, no málo dôrazne. Na druhej strane mohli "Les Bleus" udrieť z protiútokov, Raux však v 32. minúte Desrosiersovu prihrávku za Hudáčka nepretlačil rovnako ako Bozon svoj nájazd o chvíľu neskôr. Zlom zápasu priniesla prvá využitá slovenská presilovka na turnaji v 35. minúte. Po krkolomnej kombinácii si Bakoš prebral puk na osi a z otočky zvýšil na 3:1. Už o štyridsaťosem sekúnd Francúzi pochybili v rozohrávke, svojej najväčšej zápasovej slabine, Jurčo posunul Liborovi Hudáčkovi a ten si umne položil Hueta.

 

Na tretiu tretinu preto nastúpili v bránke s Hardym, Slováci pre zmenu bez Daňa, ktorý mal podozrenie na natiahnuté slabiny. Cígerovi zverenci mali zápas jasne pod kontrolou. Istení trojgólovým náskokom sa snažili skóre zveľadiť a na nového muža v maske našli napokon recept v 58. minúte, keď sa v prečíslení presadil Jaroš. Francúzom v závere chýbali sily a náročný úvodný víkend MS zakončili druhou prehrou.

 

hlasy po zápase /RTVS/:

Zdeno Cíger, tréner SR: "Som rád, že sme to dotiahli do víťazného konca. Francúzi hrajú veľmi dobre, bola cítiť ich sila. Naši si ale verili, vnímal som to už na rozcvičke. Bol som rád, že pochopili veci, ktoré od nich chcem. Boli tímoví, disciplinovaní, inak sa hokej hrať nedá. Pomáhali sme si, viac komunikovali. Na tomto sa dá stavať."

 

Július Hudáček, brankár a najlepší hráč SR: "Sme veľmi radi, že sme tento zápas zvládli. V prvých štyroch totiž bojujeme o štvrťfinále, teraz nás čaká voľný deň. Na rýchly úvodný gól sme dokázali rýchlo odpovedať a to bolo kľúčové k výhre. Pri tom prvom góle išiel Francúz sám na bránku, nevymýšľal, vystrelil a mne to prepadlo, taký teplomer. Ale inak sa mi chytalo dobre, chlapci mi pomohli, keď dali dva góly. Ukázala sa naša vnútorná sila, bojovali sme jeden za druhého."

 

Libor Hudáček, útočník SR, v zápase 1+1: "Ustáli sme úvod a potom sme začali hrať našu hru. Dotiahli sme to, otočili skóre a je to super. Keď sme im odskočili štvrtým gólom, bolo to už ľahšie a ľahšie."

 

Michal Sersen, obranca SR, 0+1: "Je dôležité, že sme vyhrali a som za to veľmi rád. My sme mali dobrý vstup do zápasu, no paradoxne oni dali gól. Vedeli sme však, že ak budeme pokračovať v rovnakom nasadení, tak sa výsledok dostaví. Teraz máme deň voľna a potom nás čakajú ďalšie dva náročné zápasy, na ktoré sa musíme dobre pripraviť."

 

Andrej Sekera, obranca a kapitán SR, 1+0: "Dostali sme nešťastný gól, no nevzdali sme sa, vzchopili sme sa a nakoniec sme vyhrali. Bolo tam veľa pozitív, ale aj nejaké chybičky. Snažím sa hrať jednoducho, keď máme niekoho pred bránkou, treba strieľať. Julo dnes chytal veľmi dobre."

 

Miroslav Miklošovič, asistent trénera SR: "S výsledkom sme spokojní, i keď sa nerodil ľahko. Prehrávali sme hneď v úvode, čo nás zaskočilo, ale dokázali sme do konca tretiny otočiť. V druhej sme ubránili dve oslabenia, pridali sme tretí a štvrtý gól a to rozhodlo. Trošku som mal obavy, ako zvládnu tretiu tretinu, ale chlapci dodržali taktické pokyny a hrali dobre. Marko Daňo sa zranil v dolnej časti tela, ešte to skúsil, ale už nemohol hrať ďalej, tak sme točili tri ľavé krídla."

 

Dave Henderson, tréner Francúzska: "Gratulujem Slovensku k víťazstvu a dobrému zápasu. Nám vôbec nešli nohy, po sobotňajšom zápase sme ich mali ťažké. Pomaly sme reagovali, hrali sme slabo do tela, urobili veľa chýb. Vyhral lepší."

 

Tabuľka B-skupiny:

1. Kanada 2 2 0 0 0 12:2 6

2. Fínsko 2 2 0 0 0 11:3 6

3. SLOVENSKO 2 2 0 0 0 9:2 6

4. USA 2 1 0 0 1 7:8 3

-------------------------------------------

5. Francúzsko 2 0 1 0 1 4:7 2

6. Nemecko 2 0 0 1 1 3:8 1

7. Bielorusko 2 0 0 0 2 5:12 0

-------------------------------------------

8. Maďarsko 2 0 0 0 2 2:11 0

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies