Slováci odovzdali, na čo mali v danom momente

NETKY.SK • 22 Február 2014, 17:26 • 2 min
Slováci odovzdali, na čo mali v danom momente

SOČI - Šéfka slovenskej výpravy na ZOH 2014 hodnotí vystúpenie športovcov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Slovenskí športovci odovzdali na zimných olympijských hrách v Soči podľa šéfky výpravy Jany Gantnerovej všetko, na čo mali v danom momente. Aj tieto biele hry potvrdili, že slovenský zimný šport je v kríze, chýbajú špičkové osobnosti. Len minimum športovcov zo 62-člennej výpravy spod Tatier sa dostalo na popredné miesta vo výsledkových listinách. Vďaka zlatu z rýchlostných pretekov jednotlivkýň zachraňovala medailovú bilanciu krajiny biatlonistka Anastasia Kuzminová. Medzi veľké pozitíva ZOH 2014 možno zaradiť okrem Kuzminovej aj umiestnenia zjazdára Adama Žampu, biatlonistu Mateja Kazára, miešanej štafety biatlonistov. Ďalší mali možnosť sa opäť presvedčiť, že svetová špička v ich disciplínach nespí a tvrdou prácou sa neustále zlepšuje a vzďaľuje.
Šéfka slovenskej výpravy už v septembri hovorila, že by ju potešil zisk troch - štyroch cenných kovov. "Počítali sme, že by sme mohli mať tri medaily z biatlonu a ďalšia by bola otázna. Pred časom sme verili, že športová forma Veroniky Velez-Zuzulovej vyvrcholí práve v Soči dobrým výsledkom. Bohužiaľ, zranenie jej to nedovolilo. Rátali sme, že získame tri medaily z biatlonu. Napokon, Nasťa mala dobre rozbehnutú stíhačku a bola dlho na medailovej pozícii. Veľké očakávania sme mali od miešanej štafety. V duchu som si želala, aby to vyšlo Alene Procházkovej. Nikdy sme o nej nehovorili ako favoritke, ale v tichosti sme jej želali úspech. Bohužiaľ, preteky jej nevyšli," povedala Jana Gantnerová.
Počas ZOH 2014 prežila šéfka slovenskej výpravy viacero sklamaní. Azda najsmutnejšia bola po vypadnutí tímu hokejistov v boji o postup do štvrťfinále s Českom. "Je to neúspech, ktorý im len ťažko budeme odpúšťať. Ak by možno začali hrať lepšie od začiatku turnaja, mohli byť vo štvrťfinále. So Slovinskom si to pokazili a potom sa to už s nimi len viezlo," priznala Jana Gantnerová, ktorá čakala viac od Aleny Procházkovej i dcéry Jany. "Ak by ona alebo Saalová zvládli superkombináciu rovnako ako Adam Žampa, potom by sme mali ďalšie pekné umiestnenia, za ktoré by sme boli veľmi radi. Superkombinácia je totiž disciplína, v ktorej môžu slovenskí zjazdári pomýšľať na pekný úspech," pridala úvahu Jana Gantnerová.
Jednotlivé zväzy teraz majú pripraviť analýzu vystúpenia ich športovcov na zimných olympijských hrách. Po skompletizovaní všetkých správ zhodnotí Soči 2014 valné zhromaždenie Slovenského olympijského výboru. K Čiernemu moru cestovalo veľa individuálnych športovcov. SOV sa totiž rozhodol nominovať všetkých, ktorí splnili nominačné kritériá medzinárodných federácií. "Možnosť štartovať na ZOH je motiváciou pre mládež, aby športoval. Zároveň je to prezentácia športu," poznamenala Gantnerová.
Celkovo s výsledkami nevládne spokojnosť. Lídrom zimných olympionikov sa stala rovnako ako pred štyrmi rokmi vo Vancouveri Anastasia Kuzminová. Opäť sa však potvrdilo, že Slovensku chýbajú viacerí špičkoví športovci. So svetovou elitou na bielych svahoch či ľadových plochách držia krok len niektorí. Už po Vancouveri sa objavovali obavy, či bude mať kto ísť do Soči. Rovnaké myšlienky sa vynárajú pri pomyslení na Pjongčang 2018. Slováci zaostávajú aj v porovnaní s okolitými krajinami. Česko, Poľsko i Slovinsko majú za sebou skvelé zimné olympijské hry. Olympijské úspechy i neúspechy sa odvíjajú od možností ekonomiky i dostupnosti športovať. "Keď sa u nás nevráti šport do škôl, budeme rušiť atletické štadióny a ekonomicky nepodporíme šport, ťažko budeme mať talenty. Telesná kultúra vychádza z atletiky, plávania, gymnastiky a pohybových návykov. Ak tie nedáme mládeži, potom nemôžeme hľadať vrcholového športovca," dodala Jana Gantnerová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies