Slováci o niekoľko dní budú voliť novú hlavu štátu!

NETKY.SK • 26 Február 2014, 08:57 • 2 min
Slováci o niekoľko dní budú voliť novú hlavu štátu!

BRATISLAVA - Slováci si o niekoľko dní budú voliť nového prezidenta republiky. Pôjde o piate voľby hlavy štátu, pričom občania si prezidenta budú voliť v priamych voľbách štvrtýkrát v histórii samostatného Slovenska. Prvú hlavu štátu vôbec - Michala Kováča - vybrala Národná rada SR.

slovakia

left justify in out

Priamo si volíme najvyššieho ústavného činiteľa od roku 1999, keď sa ním stal Rudolf Schuster. O päť rokov neskôr (2004) ho v paláci vystriedal Ivan Gašparovič, ktorý post obhájil aj v roku 2009. Tretíkrát už podľa zákona kandidovať nemôže. Tento rok si tak zvolíme úplne nového prezidenta. O palác sa v poradí piatych voľbách uchádza 14 kandidátov, čo je najviac v doterajšej histórii.
      

Oficiálnymi kandidátmi na prezidenta SR sú premiér Robert Fico (Smer-SD), manažér a filantrop Andrej Kiska, expredseda KDH Ján Čarnogurský, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), Jozef Behýl, expolitik Milan Kňažko, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, nominant SMK Gyula Bárdos, Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, kandidát Koalície občanov Slovenska Stanislav Martinčko, kandidát KSS Ján Jurišta, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a poslankyňa NR SR Helena Mezenská z OĽaNO.
      

Prvé kolo volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca. Pokiaľ v ňom ani jeden kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu. Skladať ho bude 15. júna, keď sa skončí funkčné obdobie súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi.
      

Voliť môžu plnoletí občania SR s trvalým pobytom na Slovensku aj bez neho, ktorí sa v deň hlasovania zdržiavajú na Slovensku. Musia preukázať svoju totožnosť. Volič, ktorý nemá trvalý pobyt na Slovensku, ale voliť príde, musí sa preukázať platným slovenským cestovným pasom. Voľba poštou na zastupiteľských úradoch v zahraničí alebo cez internet nie je možná. Hlasujeme za plentou. Svoju voľbu vyznačujeme na hlasovacom lístku, a to tak, že do rámčeka pri mene nami preferovaného kandidáta vpíšeme krížik.
      

Prezident podľa ústavy zastupuje Slovenskú republiku navonok, dojednáva a ratifikuje medzinárodné zmluvy. Môže tiež v určitých prípadoch rozpustiť Národnú radu SR. Podpisuje a vracia zákony, vyhlasuje referendum, vymenúva a odvoláva napríklad vládu SR, tiež sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR, predsedu a podpredsedu ÚS SR, sudcov, predsedu a podpredsedu Najvyššieho súdu SR, generálneho prokurátora a troch členov Súdnej rady SR. Ďalej udeľuje vyznamenania, individuálne milosti či amnestie. Parlamentu podáva správy o stave Slovenskej republiky a o závažných politických otázkach.
      

Prezident SR je hlavným veliteľom ozbrojených síl. Za určitých okolností na základe rozhodnutia NR SR vypovedáva vojnu. Prezident tiež uzatvára mier, môže na návrh vlády SR nariadiť mobilizáciu ozbrojených síl, vyhlásiť vojnový stav, alebo vyhlásiť výnimočný stav a ich skončenie. Hlava štátu má právo vyžadovať si od vlády SR a od jej členov informácie potrebné na plnenie svojich úloh.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona