Slováci niekedy preferujú viac ochranu majetku než života

NETKY.SK • 1 Máj 2015, 15:24 • 2 min
Slováci niekedy preferujú viac ochranu majetku než života

BRATISLAVA - Prieskumy podľa Asociácie finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov potvrdzujú, že Slováci dávajú prednosť ochrane majetku pred poistnou ochranou svojej vlastnej osoby.

slovakia

left justify in out

 "Veľký vplyv na túto skutočnosť má fakt, že sa majetok získava rôznym úverovaním, a to je spojené s povinnosťou ochrany majetku. No kým v tomto prípade si Slováci už uvedomujú riziká, ktoré môžu nastať, pri ochrane života nedôverujú celkom faktom a spoliehajú sa skôr na šťastie," povedal predseda asociácie Rastislav Podhorec. Avšak nie v každej poisťovni je tento trend zrejmý. Napríklad poisťovňa Generali zaznamenáva práve opačný jav.

 

Segment neživotného poistenia minulý rok v poisťovni Generali síce medziročne rástol a segment životného poistenia zasa naopak klesal. "Nárast v segmente neživotného bol však spôsobený najmä nárastom povinného zmluvného poistenia. A tu nemôžeme hovoriť o vôli ľudí poisťovať sa viac, pretože ide o zo zákona povinné poistenie. Aj samotný objem poistenia majetku v poisťovni Generali síce rástol, ale len veľmi mierne," uviedol hovorca poisťovne Generali Milan Janásik. Pokles v oblasti životného poistenia v Generali bol spôsobený najmä poklesom v jeho v sporivých a investičných zložkách. No oblasť rizikového poistenia, teda poistenie smrti, úrazov a chorôb, medziročne podľa Janásika rástla. 

 

No poisťovňa Kooperativa potvrdila, že Slováci si majetok poisťujú viac ako život. "Poistné štatistiky hovoria o tom, že ak sa máme rozhodnúť medzi poistením života alebo majetku, vyberieme si to druhé. Nie je to iba preto, že niektoré poistenia ako napríklad povinné zmluvné poistenie sú povinné. Nie sme zvyknutí myslieť vopred na nepríjemné udalosti, ktoré sa v živote stávajú a obvykle nás a našich blízkych aj finančne zaťažia," informovala hovorkyňa Kooperativy Miriam Fuňová. Na členov Asociácie finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov sa podľa Podhorca často obracajú už bezradní ľudia so žiadosťou o pomoc, ako vykompenzovať náklady za liečenie, či starostlivosť o člena rodiny dlhodobo odkázaného na pomoc. 

 

Ako povedal hovorca Allianzu Artur Šturmankin, podľa trhových výsledkov vedie životné poistenie. "V našej spoločnosti je pomer obrátený, technické poistné je vyššie za neživotné poistenie. Môže to byť spôsobené staršími zmluvami, v minulosti totiž prevládal záujem o neživotné poistenie," skonštatoval Šturmankin. Čiastočná nevôľa Slovákov poistiť sa podľa Podhorca pramení aj v neznalosti poisťovacieho trhu, teda neschopnosti porovnať si ponuky poisťovní, skladbu produktov a ceny. Mnohí sa podľa Podhorca mylne domnievajú, že pravidelným odkladaním si čiastky vo výške poistného v banke si na nepredvídané okolnosti našetria.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies