Slováci neveria v koniec sveta; ak bude, tak politici skončia v pekle

NETKY.SK • 19 December 2012, 07:47 • 2 min
Slováci neveria v koniec sveta; ak bude, tak politici skončia v pekle

Slováci neveria v koniec sveta; ak bude, tak politici skončia v pekle - Zaujímavosti Väčšina Slovákov neverí v mýtus o konci sveta 21. decembra, ako to údajne predpovedá Mayský kalendár.

slovakia

left justify in out

imgVäčšina Slovákov neverí v mýtus o konci sveta 21. decembra, ako to údajne predpovedá Mayský kalendár.

Až 74 percent ľudí je presvedčených, že je príchod apokalypsy tento piatok veľmi nepravdepodobný alebo prakticky vylúčený. Vyplýva to z prieskumu agentúry TNS Slovakia, ktorý sa uskutočnil na vzorke 400 respondentov v čase od 14. do 17. decembra.

O tom, že svet ako ho poznáme po piatku prestane existovať, nie sú presvedčení ani zvyšní opýtaní. Zhruba každý piaty Slovák (22 percent) si myslí, že koniec sveta 21. decembra je skôr nepravdepodobný. Naopak, štyri percentá opýtaných si plány na sobotu (22. 12.) už nerobia. Tri percentá respondentov totiž v prieskume vyhlásili, že je skôr pravdepodobné, že v piatok príde koniec sveta a jedno percento opýtaných si je touto skutočnosťou takmer isté.

V súvislosti s tým sa autori prieskumu zaujímali aj o to, kde si Slováci myslia, že skončia po apokalypse. Prevažná väčšina (71 percent) je presvedčená, že pôjde do neba a v pekle sa vidí 29 percent opýtaných. Menej optimisticky vyzerá posmrtný život pre politikov. Takmer 60 percent Slovákov si myslí, že všetci skončia v pekle.

Pred koncom sveta nechce väčšina ľudí skúšať nič výnimočné. Viac ako polovica opýtaných (58 percent) by len chcela stráviť čas s rodinou a blízkymi. Ostatní by sa chceli uzmieriť s tými, s ktorými sa pohádali (7 percent), prípadne navštíviť nejaké zaujímavé miesto (6 percent).
Menchúová: Rozruch okolo mayského konca sveta je honbou za senzáciami

Guatemalská laureátka Nobelovej ceny za mier Rogoberta Menchúová povedala, že rozruch okolo konca sveta, ktorý údajne ohlasuje staroveký mayský kalendár, je založený na chybnej interpretácii mayského pohľadu na svet. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Menchúová, ktorej udelili Nobelovu cenu za mier v roku 1992, vyhlásila, že súčasná interpretácia je ovplyvnená moderným kapitalizmom.

"Senzáciechtivosť nás ovládla, ale je dobré, že všetky tieto očakávania sa skončia 21. decembra, takže my, Mayovia, môžeme 22. decembra hovoriť," povedala Menchúová na festivale mayskej kultúry v mexickom meste Merida.

Odborníci upozorňujú na to, že mayskí Indiáni hovorili o 21. decembri 2012 ako o konci jednej a začiatku druhej éry, nie ako o úplnom konci sveta, dodala DPA.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies