Slováci nešpekulovali - na novú stierku namaľovať galského kohúta

NETKY.SK • 14 Máj 2012, 11:22 • 2 min
Slováci nešpekulovali - na novú stierku namaľovať galského kohúta

Slováci nešpekulovali - na novú stierku namaľovať galského kohúta - Hokej Ešte nie je vymaľované , ale už je nová stierka. Stará stierka štyroch prepadových vystúpení je dole.

slovakia

left justify in out

img

Ešte nie je "vymaľované", ale už je nová stierka. Stará stierka štyroch prepadových vystúpení je dole. Teraz na ňu treba namaľovať "galského kohúta", aby sa na nové steny nerozfŕkli fľaky neuveriteľne zbabraného úsilia. Išlo nielen o postup do vyraďovacej fázy MS po štyroch neúspešných rokoch - pre slovenských hokejistov bola v hre aj pozícia a tým pádom aj súper v play off. A takisto definitíva istoty posunu z 10. miesta rebríčka IIHF na aspoň deviatu, teda "olympijskú pozíciu.

Po zavedení nového hracieho formátu hokejových MS sa zdalo, že situácia bude pre účastníkov nielen logisticky jednoduchšia, ale aj systémovo prehľadnejšia. Dlhšia základná fáza so skupinami po 8 mužstiev, 7 kôl každý s každým, na konci tabuľka a lepšia polovica do štvrťfinále. Ale kto by sa bol nazdal, že do matematických výpočtov tzv. kľúčového víkendu helsinskej A-skupiny vlietnu ako víchor Francúzi...

Pritom zostali štandardy pri rovnakom počte bodov a prioritné merito vzájomných zápasov sa vzhľadom na zrušenie bezremízových výsledkov realizuje dokonca ako jediné kritérium v prípade dvoch tímov s rovnakým bodovým ziskom. A Francúzi tak v posledných dvoch dňoch mohli riadne zamotať nielen situáciu ohľadom postupu do vyraďovacej fázy, ale aj v matematike rebríčka IIHF, ktorý určuje 9-tku priamych účastníkov ZOH 2014 v Soči. Samotní Francúzi sa tam síce z predšampionátovej pracovnej verzie renkingu nemohli ani teoreticky prebojovať, zato výrazne ovplyvňovali "pohyby" medzi 7. a 10. miestom. A vzhľadom na "kreácie" Nórov v štokholmskej vetve to mohli ešte riadne "osladiť" Slovákom alebo Švajčiarom. Hoci - po víkende to síce najhoršie vyzeralo v Štokholme s Nemeckom, lebo ak sa chcelo vyhnúť olympijskej kvalifikácii, nemuseli mu stačiť ani prípadné bodové zisky v ich záverečnom zápase s Českom. Všetko ohľadom ZOH mali vo vlastných rukách Nóri, Slováci i Švajčiari.

Pravda, švajčiarsky tím už vypadol z hry o postup do štvrťfinále a tak na úplný záver bojov v základnej fáze mu v utorok o 20.15 (19.15 SELČ) pôjde už iba o body, ktoré ovplyvňujú celkové poradie na MS a to zase generuje body do rebríčkového polotovaru IIHF. Slováci mali naopak karty rozhodené vynikajúco, ale tradične sa výpočtami nezaoberali. "Pravdupovediac, ja nechcem nič sledovať. Uvidíme večer, ako to dopadne a možno podľa toho budeme potom vychádzať," zdôraznil pre TASR René Vydarený. Naznačil, že pondelňajší podvečerný súboj Francúzska a Bieloruska ho zaujímal, ale nie sledovanie prenosu: "Myslím, že hovorím za väčšinu chalanov, my si potrebujeme aspoň na tento deň od hokeja oddýchnuť, bolo ho veľa, lebo to ide rýchlo za sebou. Niektorí začíname spolu s prípravou už ôsmy týždeň a je to vo veľkom tempe. Máme naplánovaný príjemný program, vyčistíme si hlavy a v utorok ideme zase do hokeja."

Francúzi potrebovali v pondelok (16.15/15.15) proti Bielorusom všetky body. V prípade neúspechu už nemohli postup Slovákov ohroziť ani v utorňajšom vzájomnom zápase (16.15/15.15). Naopak, partia trénera Vladimíra Vůjteka v prípade trojbodového zásahu nečakaného rivala potrebovala proti nemu uhrať aspoň bod. "My sa musíme sústrediť na seba a nespoliehať sa na to, ako budú hrať oni. Nemôžeme kalkulovať, či Francúzi s Bielorusmi vyhrajú, alebo prehrajú, nám to musí byť jedno. Ak vyhráme s Francúzmi, nie je čo riešiť, môžu oni hrať ako chcú," konštatoval Michal Sersen. A podobne rozmýšľa aj Mario Bližňák: "Asi si radšej oddýchneme a nebudeme ten zápas pozerať. V každom prípade ideme do zápasu proti Francúzom na víťazstvo, bez ohľadu na iné okolnosti."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies