Slováci nemajú trpezlivosť na dlhodobé investovanie

NETKY.SK • 8 Máj 2016, 14:28 • 2 min
Slováci nemajú trpezlivosť na dlhodobé investovanie

BRATISLAVA - Takmer tretina Slovákov nemá dostatočnú vôľu, aby si počkala na výnos z investovania 20 alebo viac rokov.

slovakia

left justify in out

“Aj napriek tomu, že vytrvalosť v investovaní je dôležitá a investori sú za ňu väčšinou odmenení nižšou volatilitou a potenciálom vyššieho výnosu, javí sa tretine populácie investičný časový horizont dvadsať a viac rokov ako príliš dlhý,” povedal Miroslav Ovčarik, Country manager Pioneer Investments SR. Ideálne podľa neho je, keď si investor zvykne na pravidelné investície.


Investičná skupina Pioneer Investments v prieskume zistila, že len 16 % opýtaných si myslí, že časový horizont dvadsať a viac rokov je pre investície ideálny, prípadne takúto investíciu už využíva. Krátkodobé vytýčené ciele dokončí takmer polovica respondentov, naproti tomu dlhodobé ciele len 14 % oslovených. Životne dôležité ciele sa darí stopercentne napĺňať necelej štvrtine Slovákov, finančne náročné úlohy vždy dokončí len asi jeden z desiatich.
Neberúc do úvahy krátkodobé ciele, výsledky prieskumu podľa Ovčarika ukazujú, že ľudia sú najčastejšie schopní dokončovať to, čo považujú za životne dôležité. “Pokiaľ si dokážu aj v investovaní stanoviť ten správny cieľ, ktorý bude v ich živote hrať dostatočne dôležitú úlohu - napríklad zabezpečenie na dôchodok, predčasné splatenie hypotéky alebo úspory na štúdium detí - môže sa táto méta stať dostatočnou motiváciou na prekonanie nedôvery v dlhodobý horizont,” dodal Ovčarik.


Prieskum uskutočnila agentúra STEM/MARK pre investičnú skupinu Pioneer Investments vo februári 2016 na vzorke 500 mužov a žien vo veku 18 až 60 rokov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies