Slováci nakupujú zlato aj pre klesajúcu cenu

NETKY.SK • 6 Júl 2013, 14:14 • 2 min
Slováci nakupujú zlato aj pre klesajúcu cenu

Bratislava: Ceny zlata a iných drahých kovov v posledných mesiacoch prudko klesajú.

slovakia

left justify in out

Zlato má za sebou najhorší štvrťrok za posledných štyridsať rokov. Žltý kov totiž od apríla do júna stratil takmer 24 % zo svojej hodnoty a jeho cena poklesla na súčasných 1248 dolárov za trojskú uncu (31,1 gramu). Vďaka tomu sa však zvyšuje aj záujem Slovákov o investovanie do tohto drahého kovu.

"Ceny zlata a iných drahých kovov v posledných mesiacoch prudko klesajú najmä pre informácie o nízkej globálnej inflácii a zámere americkej centrálnej banky postupne obmedzovať program tlačenia nových peňazí," vysvetľuje analytik spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak. Podľa jeho slov sa cena zlata aktuálne približuje k priemerným produkčným nákladom, teda asi 1100 až 1200 dolárov za trojskú uncu. Menej preto nakupujú zlato svetové klenotnícke firmy, samotné ťažobné spoločnosti zvažujú dokonca pozastaviť jeho ťažbu.

Pokles cien je ale priaznivý pre Slovákov. Ako potvrdili slovenské banky, záujem ich privátnych klientov kupovať žltý kov rastie. "Aktuálny pokles cien zlata na svetových trhoch naši klienti aktívne vnímajú. Pomerne nízke ceny zlata totiž predstavujú zaujímavú nákupnú príležitosť a z tohto hľadiska investujú o čosi viac," potvrdila Linda Gáliková z odboru internej komunikácie J&T banky s tým, že klienti investujú najmä do zlatých mincí, zliatkov či ťažobných spoločností.

"Klienti kupujú najmä fyzické zlato do úrovne 3 až 5 % ich portfólia. Berú to ako železnú rezervu,"doplnila riaditeľka odboru privátneho bankovníctva Tatra banky Katarína Boledovičová.

Zlato je však pre Slovákov dostupnejšie aj vďaka nedávno schválenej novele zákona o puncovníctve. Právna úprava umožnila predaj výrobkov z deväťkarátového zlata s rýdzostným číslom 375.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona