Slováci najlepší na medzinárodnom kybercvičení

NETKY.SK • 26 Apríl 2016, 09:05 • 2 min
Slováci najlepší na medzinárodnom kybercvičení

BRATISLAVA - Najlepší tím na tohtoročnom medzinárodnom kybernetickom cvičení Locked Shields 2016 bol zo Slovenska.

slovakia

left justify in out

Tím slovenských vojenských odborníkov najlepšie odolával útokom hackerov a ako jedinému sa mu dostalo uznania, že na prelomenie ich ochrany by bola potrebná pomoc čarodejníkov, uvádza sa v informácii zverejnenej na internetovej stránke Ozbrojených síl (OS) SR. Počas cvičenia naši vojaci použili unikátny obranný softvér, ktorý kompletne vyvinul armádny bezpečnostný technik. Tento bezpečnostný experiment sa pravdepodobne pričinil o tak dobré výsledky tímu, uvádza sa v tlačovej správe.


Cvičenie Locked Shields 2016 je najväčšie a najmodernejšie kybernetické cvičenie, ktoré sa koná každoročne od roku 2010. Na tomto ročníku participovalo viac ako 550 ľudí z 26 krajín a zapojilo sa do neho rekordné množstvo tímov. Organizátori cvičenia boli sústredení v Talline a ostatné tímy sa do cvičenia zapájali zo svojich pracovísk v rámci vlastnej krajiny.


Tímy boli rozdelené na dve skupiny. Hlavnou úlohou modrých tímov bola ochrana kritickej infraštruktúry fiktívnej krajiny. Táto úloha obsahovala ochranu poštových a webových služieb ako aj ochranu pracovných staníc so systémom Windows rôznych verzií, pracovných staníc so systémom Mac OS ako aj linuxových pracovných staníc. Ďalej bola prioritou ochrana životne dôležitých systémov infraštruktúry (chladenie serverovne) a ochrana lietajúcich zariadení (drony). K týmto úlohám sa postupne pridávali úlohy forenznej analýzy, mediálne výstupy, ďalšie postranné úlohy, ako aj právnické otázky. Počas cvičenia bol hlavným protivníkom červený tím. Tento tím bol zložený zo skúsených hackerov, ktorí počas cvičenia vyskúšali 1 700 možných útokov voči každému modrému tímu. Ďalšími hráčmi boli viaceré novinárske skupiny.

 

Slovenský tím počas dvoch dní dokázal najlepšie odolávať útokom hackerov ako aj odpovedať na otázky novinárov. Rovnako sa umiestnil veľmi dobre pri riešení postranných a právnických úloh. Vo výslednom hodnotení sa slovenský tím umiestnil na prvom mieste a získal niekoľko ocenení za svoju účasť a výkon, uvádza sa v tlačovej informácii. Slovenský vojenský tím by svoj úspech nedosiahol bez kvalitnej prípravy a bez pomoci odborníkov z Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES), slovenského CIRTu a ďalších. Ozbrojené sily si cenia takúto spoluprácu pri príprave svojich špecialistov, uvádza sa v materiáli.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies