Slováci nad Ruskom musia vyhrať, Weiss verí v repete Moskvy

NETKY.SK • 6 Október 2011, 20:21 • 2 min
Slováci nad Ruskom musia vyhrať, Weiss verí v repete Moskvy

Slováci nad Ruskom musia vyhrať, Weiss verí v repete Moskvy

slovakia

left justify in out

Pred slovenskými futbalistami stojí náročná úloha - ak chcú pred vyvrcholením kvalifikácie EURO 2012 miešať postupovými kartami, musia v piatok 7. októbra v Žiline vyhrať nad silným Ruskom. Naopak "zbornej", ktorá je lídrom B-skupiny, stačí pod Dubňom získať aj bod. Ak totiž na Slovensku neprehrá a o štyri dni neskôr podľa očakávania zdolá doma trpaslíka z Andorry, postúpi na finálový turnaj do Poľska a na Ukrajinu z prvého miesta.
Slováci však kožu nepredajú lacno a Rusom sa pokúsia vystrojiť podobné prekvapenie ako vlani 7. septembra. V Moskve vtedy zverenci trénera Vladimíra Weissa zvíťazili 1:0 gólom Miroslava Stocha. Kormidelník národného tímu verí, že sa jeho mužstvu môže podariť zopakovať triumf z pôdy súpera. "Všetkým nám je jasné, o čo v najbližšom dvojzápase ide. Proti Rusom musia ísť hráči na dno síl. Ja verím, že urobia všetko pre to, aby boli úspešní. Vyhrali sme v Rusku a myslím si, že sa s nimi dá vyhrať aj doma," povedal Weiss na zraze v Senci, ktorým v pondelok odštartovala príprava na záverečné dva zápasy kvalifikácie.
V. Weissa trápi najmä slabá efektivita tímu, ktorý v ôsmich zápasoch strelil len šesť gólov. V septembrovom dvojzápase v Írsku (0:0) a doma s Arménskom (0:4) vyšli Marek Hamšík a spol. strelecky naprázdno. V tejto súvislosti nie je dobrou správou, že proti Rusku nefiguruje v nominácii historicky najlepší strelec slovenskej reprezentácie Róbert Vittek, ktorého pre zranenie čaká dlhá súťažná prestávka. Z 22-členného kádra vypadol pre chorobu stredopoliar Igor Žofčák a otáznik visí nad štartom Mareka Čecha, ktorý dva dni pred zápasom trénoval len individuálne. Naopak, lepší sa zranenie Juraja Kucku a nemalo by mu brániť, aby nastúpil v základnej zostave. Legionár FC Janov disponuje dobrou strelou z väčších vzdialeností, skórovať by mohol aj hlavou, čo sa mu podarilo v augustovom prípravnom zápase s Rakúskom: "Nie je podstatné, kto dá gól, ale už by sme naozaj mali nejaký streliť. Musíme hrať podobne ako v Rusku, kde sme súpera zaskočili aktívnou hrou. Nasadenie musí byť stopercentné a nesmieme sa dostať pod tlak. Musíme sa čo najviac tlačiť do koncovky," myslí si Kucka.
V Žiline sa slovenskej reprezentácii nedarí. Okrem v pamäti stále živej prehry s Arménskom tu hráči s dvojkrížom na prsiach v nedávnej minulosti prehrali v prípravných zápasoch s Čile a Nórskom, v tomto kvalifikačnom cykle remizovali s Írskom 1:1. "Verím, že v Žiline, hoci sa nám tam nedarí, bude prajné prostredie a piatok bude ten deň, keď budeme mať šancu dosiahnuť dobrý výsledok. Musíme však predviesť lepší výkon ako v druhom polčase s Arménskom, kde sme sa po prvom góle zlomili. Verím, že naša nádej bude žiť až do posledného zápasu v Macedónsku," vyhlásil Weiss.
V ruskom tábore vládne dobrá nálada. Zverenci trénera Dicka Advocaata prileteli vo štvrtok dopoludnia na Slovensko bez zraneného útočníka Alexandra Keržakova, ktorý je najlepším kanonierom ruskej ligy. Sila kádra tým však príliš neutrpela - na čele s kapitánom mužstva Aršavinom, ďalej so Žirkovom, bratmi Berezuckými a Ignaševičom sú Rusmi favoritmi zápasu. Obranca CSKA Moskva Alexej Berezuckij tvrdí, že duel v Žiline bude najdôležitejší: "Víťazstvo nám garantuje postup na majstrovstvá Európy. Chce to z našej strany podať dobrý výkon. Prípadná remíza by bola tiež dobrá, no my budeme myslieť len na víťazstvo," povedal pre ruské médiá, ktoré po vyše roku pripomínajú hráčom "zbornej" moskovskú prehru so Slovenskom: "To bola súhra okolností. Nehrali sme zle, ale inkasovali sme nečakaný gól a nepodarilo sa nám vyrovnať. Teraz súpera už ale oveľa lepšie poznáme a to je naše plus." Rusi so štyrmi inkasovanými gólmi majú najlepšiu obranu v B-skupine, ale rovnako ako ich piatkový súper sa trápia v koncovke. Ako pálčivý problém sa ukázala aj v poslednom zápase, keď doma s Írskom remizovali 0:0 a nepremenili vyložené šance, pri ktorých nechali vyniknúť súperovho brankára Shaya Givena.
Slovensko udrží v hre o postup len plný 6-bodový zisk z posledných dvoch zápasov kvalifikácie s Ruskom a v Macedónsku (11. októbra o 19.45 v Skopje). Situáciu mali ešte pred mesiacom po bezgólovej remíze v Írsku vo svojich rukách, lenže následne 6. septembra doma podľahli Arménsku vysoko 0:4 a razom spadli až na 4. priečku v tabuľke. Z ôsmich zápasov majú na konte 14 bodov, rovnako ako tretí Arméni. Vedú Rusi so 17 bodmi, druhí sú Íri (15). Spodné priečky tabuľky okupuje piate Macedónsko (7) a outsider z Andorry bez bodu.
Zápas Slovensko - Rusko má výkop o 20.15 h, v priamom prenose ho vysiela RTVS. Hlavným rozhodcom je 37-ročný Švéd Jonas Eriksson, ktorý už raz pískal zápas "Weissovcov". V októbri 2009 viedol duel s Poľskom v Chorzówe, v ktorom Slovensko po víťazstve 1:0 slávilo postup na MS 2010 v Juhoafrickej republike.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona