Slováci nabrali smer Augsburg: Cíger si zakladá na silnej disciplíne

NETKY.SK • 3 November 2016, 08:17 • 2 min
Slováci nabrali smer Augsburg: Cíger si zakladá na silnej disciplíne

BRATISLAVA - Slovenskí hokejisti odcestovali vo štvrtok ráno do Augsburgu, kde sa osemnástykrát predstavia na Nemeckom pohári.

slovakia

left justify in out

Tréner Zdeno Cíger dúfa, že dvadsaťdva hráčov vrátane troch nováčikov sa ukáže v dobrom svetle a predvedie tri disciplinované výkony. Hlavný kormidelník sa bude opierať najmä o brankársku dvojicu Július Hudáček - Jaroslav Janus a dobrú obranu, ktorú vyskladal z fyzicky silných hráčov.

 

Šéfovi reprezentačnej striedačky sa na utorňajšom zraze hlásilo len pätnásť hokejistov. Pre klubové povinnosti v Lige majstrov absentovala pätica Sparťanov Michal Čajkovský, Juraj Mikuš, Martin Gernát, Andrej Kudrna a Lukáš Cingel, z toho istého dôvodu chýbal aj liberecký obranca Adam Jánošík a Dávida Skokana vyradila z účasti na zraze žalúdočná nevoľnosť. Všetci sa napokon pripojili k tímu na stredajšom tréningu. Pre oklieštené zloženie tak absolvovalo kompletné mužstvo pred cestou len jeden tréning, Cíger však v minimálnej zohratosti hlavný problém nevidí. Ak chcú byť jeho zverenci úspešní, musia hrať disciplinovane a so srdcom. "V útoku nemáme až takú silu, ale obrana je celkom dobrá, vyskladaná silovými typmi. Všetko ale bude závisieť od toho, akú budeme mať disciplínu, ako zvládneme osobnú obranu a do akej miery sa vyhneme osobným chybám. Do zápasov musíme nastúpiť so srdcom a predviesť v nich disciplinované výkony," zdôraznil.

 

Do širšej nominácie s 35 hráčmi zaradil Cíger týždeň pred zrazom kvarteto brankárov. Pre Nemecký pohár si napokon vybral duo Hudáček - Janus, no na ďalších reprezentačných akciách dá príležitosť aj Branislavovi Konrádovi s Jánom Lacom. O tom, kto sa z nominovanej dvojice postaví v Augsburgu do bránky ako prvý, Cíger rozhodovať nebude. Hlavné slovo bude mať opäť Peter Kosa. "Je tu tréner brankárov, ktorému plne dôverujem v týchto záležitostiach. Brankárov má na starosti, komunikuje s nimi, a hoci to robíme aj my, rozhodnutia budú väčšinou na ňom," uviedol Cíger.

 

Na 27. ročníku tradičného jesenného turnaja čaká Slovákov trojzápasová previerka rozložená do troch dní. Po piatkovom dueli s Nemeckom nastúpia v sobotu proti Kanade a turnaj uzavrú v nedeľu so Švajčiarmi. Z doterajších sedemnástich účastí si vybojovali tri prvenstvá (1997, 2006, 2011), dve druhé a päť tretích miest. Vlani skončili až štvrtí, hoci v záverečnom dueli deklasovali Švajčiarsko 4:0. Po dvoch rokoch sa na turnaji opäť zúčastní aj európsky výber Kanady, ktorého súpiska budí rešpekt. Tím pod vedením trénera Davea Kinga tvoria predovšetkým hráči z nemeckej DEL a nadnárodnej KHL na čele s Maximom Talbotom, Brandonom Kozunom či Derekom Royom. "Všetci kanadskí hráči v tomto výbere sú dobrí, môžeme počítať s kvalitným súperom. Nemusí to však byť taká Kanada, na akú sme zvyknutí. Niektorí hráči totiž produkujú európsky štýl hokeja. Očakávame, že každý zápas bude fyzicky náročný," dodal Cíger.

 

Dominik Graňák si prišiel do reprezentácie vyvetrať hlavu z klubového hokeja. V doterajšom priebehu sezóny švédskej SHL sa nedarí ani Rögle BK, ani jemu, keď v trinástich zápasoch zaznamenal tri asistencie, no až deväť mínusových bodov. Aj najskúsenejší hráč (165 štartov) v aktuálnom Cígerovom výbere má najväčší rešpekt z Kanady. "Priznám sa, že zostavu Švajčiarov som vôbec nevidel. Mám však v klube spoluhráča z Nemecka a s ním som sa o turnaji rozprával. Povedal mi, že ich mužstvo je na stredne silnej úrovni, takže nemajú k dispozícii to najlepšie, ale keďže hrajú doma, určite nepostavia neskúsený nový tím. Kanadská zostava budí rešpekt. Ich súpisku som videl a myslím si, že majú na nej najlepších Kanaďanov, ktorí hrajú v Európe. Hráči z KHL aj Švédska sú top hráči vo svojich kluboch a možno aj v celých ligách. Zápas s nimi bude mimoriadne náročný," uviedol Graňák.

 

Štadión Curta Frenzela v Augsburgu privíta tradičný turnaj druhýkrát, premiéru po presťahovaní dejiska z Mníchova absolvoval minulý rok. Podujatie v piatok o 16.00 h otvoria výbery Kanady a Švajčiarska, v nedeľu popoludní ho "javorové listy" zakončia proti domácim reprezentantom.

 

Káder SR na Nemeckom pohári 2016:

brankári: Július Hudáček (Örebro HK/Švéd., 29 zápasov), Jaroslav Janus (HC Verva Litvínov/ČR, 13)

obrancovia: Michal Čajkovský (HC Sparta Praha/ČR, 4/0 gólov), Peter Čerešňák (HC Plzeň/ČR, 34/2), Martin Gernát (HC Sparta Praha/ČR, 1/0), Dominik Graňák (Rögle BK/Švéd., 165/10), Adam Jánošík (HC Bílí Tygři Liberec/ČR, 27/1), Juraj Mikuš (HC Sparta Praha/ČR, 38/3), Eduard Šedivý (HC Košice, 7/1), Peter Trška (HC Kometa Brno/ČR, 3/1)

útočníci: Dalibor Bortňák (HC'05 Banská Bystrica, 4/0), Lukáš Cingel (HC Sparta Praha/ČR, 6/0), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec/ČR, 53/11), Marcel Haščák (HC Kometa Brno/ČR, 60/5), Tomáš Hrnka (HC Plzeň/ČR, 16/2), Andrej Kudrna (HC Sparta Praha/ČR, 9/3), Radoslav Macík (HK Nitra, 4/1), Tomáš Matoušek (HC'05 Banská Bystrica, 0/0), Bruno Mráz (HKM Zvolen, 0/0), Radovan Puliš (HKM Zvolen, 6/0), Dávid Skokan (Piráti Chomutov/ČR, 19/2), Jakub Suja (HC Košice, 0/0)

 

Kompletný program Nemeckého pohára 2016:

piatok 4. novembra

16.00 Kanada - Švajčiarsko

19.30 Nemecko - SLOVENSKO

sobota 5. novembra

16.00 SLOVENSKO - Kanada

19.30 Švajčiarsko - Nemecko

nedeľa 6. novembra

13.00 Švajčiarsko - SLOVENSKO

16.30 Nemecko - Kanada

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona