Slováci na ZOH opäť s čičmianskym vzorom na oblečení, motívom srdce

NETKY.SK • 9 November 2013, 08:27 • 2 min
Slováci na ZOH opäť s čičmianskym vzorom na oblečení, motívom srdce

BRATISLAVA – Slovenský olympijský výbor (SOV) predstavil v piatok v rámci Fashion Show on Ice oficiálne oblečenie slovenskej výpravy na XXII. zimnej olympiáde v Soči. Dominovať bude čičmiansky vzor, hlavným motívom sa stalo srdce, ktoré má symbolizovať spojenie pre jeden tím.

slovakia

left justify in out

Na identifikáciu slovenského olympijského tímu bude v Soči slúžiť vzor, ktorého symbolom je teplý sveter. SOV tak opäť vsadil na rovnakú kartu ako počas minuloročnej olympiády v Londýne. "Chceme pokračovať v ľudovej tradícii a v motíve nášho kultúrneho dedičstva. Čičmiansky vzor je tvarovateľný a rôznorodý motív na grafické stvárnenie a použitie," uviedol prezident SOV František Chmelár.

Čičmiansky vzor bude na svetroch doplnený o motív srdca. Ten má symbolizovať jeden tím. "Srdce, ktoré sa objavuje na olympijskom oblečení, je prepojené tak, aby predstavovalo jeden tím. Chceme tým ukázať, že šport znamená pre Slovákov hrdosť a česť. Srdce nás spája, sme jeden tím," dodal predseda predstavenstva Slovenskej olympijskej marketingovej, a.s. Daniel Liška. V spomínanom oblečení sa slovenská výprava predstaví aj pri odovzdávaní slávnostného sľubu prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi 30. januára 2014.

Výber oblečenia bol podmienený aj poveternostnými podmienkami, ktoré sa dajú v Soči očakávať. "Štáb v Soči mal veľmi zložitú úlohu vybrať vhodný typ oblečenia vzhľadom na teplotné rozdiely, ktoré tam panujú. Pri mori bude zrejme 14 až 20 stupňov a v horách sa to bude pohybovať od 0 do -10. Škála je skutočne široká a oblečenie by tak malo byť zodpovedajúce pre lyžiarov, bežkárov, či sánkarov, ale aj na teplé počasie. Celá výprava bude mať jednotné oblečenie s tým, že jednotlivé časti bude možné kombinovať," povedala pre TASR Janka Gantnerová, vedúca slovenskej výpravy v Soči.

Olympijské súpravy predstavili v rámci Fashion Show on Ice v Bratislave okrem iných aj krasokorčuliarka Bronislava Dobiášová, účastníčka tohtoročného zimného európskeho festivalu mládeže a olympionik zo Salt Lake City 2002 Jozef Bästandig.

Slovenská výprava v Soči bude mať k dispozícii oblečenie na každú príležitosť. Špeciálna súprava je pripravená zvlášť pre mužov a ženy na otvárací ceremoniál, v prípade medailového úspechu budú slovenskí reprezentanti opäť inak odetí. K vrchnej bielej bunde a čiernym softshellovým otepľovačkám bude rozdiel v čelenke, ktorú budú mať na hlave ženy. Na mužskej hlave sa v prípade medailového úspechu objaví baretka. K tradičnej kombinéze vo farbách štátnej zástavy u lyžiarov pribudne aj netradičná čierno-žltá kombinácia, v ktorej budú bojovať slovenskí biatlonisti.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies