Slováci na záver v skupine proti Dánsku

NETKY.SK • 19 Máj 2014, 12:22 • 2 min
Slováci na záver v skupine proti Dánsku

MINSK - Záverečným súperom slovenských hokejistov v A-skupine MS v Minsku bude v utorok o 15.45 SELČ Dánsko. V pondelok predpoludním ešte nebolo jasné, akú dôležitosť bude mať tento súboj z hľadiska postupových ambícií oboch tímov.

slovakia

left justify in out

V prípade prehry Dánov v riadnom hracom čase s Francúzskom mohol byť už iba slovenskou labuťou piesňou na šampionáte, v opačnom prípade však bolo stále o čo bojovať. Utorňajší triumf nad Dánskom, ideálne trojbodový, by rozdúchal slovenskú nádej na štvrťfinále, definitívu by však stanovil až večerný duel Francúzska s Českom (19.45). "Nemáme to v našich rukách, ale šanca na postup do štvrťfinále stále žije. V utorok potrebujeme určite vyhrať," vyhlásil tréner slovenskej reprezentácie Vladimír Vůjtek.

 

Dáni odštartovali svoje účinkovanie na turnaji v Bielorusku nie príliš úspešne, keď v dueloch so severskými rivalmi nezískali ani bod. Švédom podľahli hladko 0:3, s Nórmi premrhali dvojgólový náskok a prehrali 3:4. Prvé víťazstvo dosiahli nad Talianmi (4:1), potom nasledovala jednoznačná prehra 1:6 s Kanadou a historický triumf nad Českom (4:3 po nájazdoch), ktorým oživili nádej na postup. Mužstvo vedené švédskym trénerom Janom Karlssonom má svojom strede štyroch hráčov z NHL, teda o jedného viac ako Slováci. Zatiaľ najproduktívnejším dánskym hráčom v Minsku je štvorbodový Jannik Hansen (2+2) z Vancouveru Canucks, sekunduje mu Mikkel Bödker z Phoenixu Coyotes s gólom a dvomi asistenciami, rovnakú bilanciu dosiahli aj Patrick Bjorkstrand z Medveščaku Záhreb (KHL) a Kim Staal z nemeckého Rosenheimu. V kádri sú aj bratia Markus a Oliver Lauridsenovci, obaja obrancovia pôsobia v nižších zámorských súťažiach. Siedmi hráči si zarábajú na chlebík vo Švédsku, piati v Nemecku, Stefan Lassen hrá za rakúsky Graz a brankár Simon Nielsen chytá za fínsky klub Lukko Rauma. Práve brankári vyzerajú byť zatiaľ slabinou dánskeho tímu, Nielsen má v troch vystúpeniach na MS úspešnosť 88,89 percenta, jeho kolega Patrick Galbraith iba 88,75.

 

Slováci sa v doterajšej histórii stretli s Dánmi 11-krát, pričom sedem duelov vyhrali a v štyroch ťahali za kratší koniec. Celkové skóre hovorí v slovenských prospech - 51:23. Preč sú už časy, keď hráči s dvojkrížom na prsiach nadelili súperovi deväť či jedenásť kúskov. V posledných rokoch zaznamenali Dáni výrazný výkonnostný progres a prejavilo sa to aj na výsledkoch vo vzájomných zápasoch. Prvýkrát zdolali Slovákov v Odense v apríli 2005 v príprave na MS 2:1. Do pamäte slovenských fanúšikov sa nepríjemne vryl najmä duel na MS 2010 v Nemecku. V Kolíne vtedy vybuchol "Hanlonovcom" v rukách dánsky dynamit, v prvej tretine inkasovali šesť gólov a utrpeli zahanbujúci debakel 0:6. Slováci im prehru vrátili o rok na "domácich" majstrovstvách sveta v Bratislave, kde zvíťazili pri rozlúčke Pavla Demitru s národným tímom 4:1. Posledné vzájomné súboje sa datujú do apríla 2012, slovenskí reprezentanti v rámci Euro Hockey Challenge podľahli Dánom v Košiciach 1:3 a 3:4 po nájazdoch. V druhom stretnutí im nepomohli ani dva góly Juraja Mikúša.

 

Vůjtekovi zverenci teda potrebovali najprv od Dánov pomoc a následne ich zdolať. Výsledkami súperov v skupine sa však nechceli veľmi zaoberať. "Necháme sa prekvapiť. Musíme zvládnuť ešte jeden zápas, na ktorý sa potrebujeme pripraviť. Verím, že nám pomôže aj hokejové šťastie a do štvrťfinále postúpime," vyslovil sa Tomáš Tatar.
      
Predpokladané zostavy:
Dánsko:
Nielsen – Larsen, Lassen, Bruggisser, Jesper B. Jensen, O. Lauridsen, Kristensen D. Lauridsen – Green, Christensen, Bödker – N. Jensen, Hansen, Madsen – Storm, Bjorkstrand, J. Jensen - Spelling, A. Poulsen, M. Poulsen
Slovensko: Laco - Sloboda, Ďaloga, Valach, Švarný, Mihálik, Marinčin, Brejčák, Čerešňák - Šatan, Hrivík, Nagy - Tatar, Mikúš, Miklík - Pánik, Marcinko, Haščák - Skokan, Viedenský, Réway - Šťastný



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona