Slováci na Vianoce uprednostňujú elektroniku, Česi kúpu dovoleniek

NETKY.SK • 19 December 2018, 13:24 • 2 min
Slováci na Vianoce uprednostňujú elektroniku, Česi kúpu dovoleniek

BRATISLAVA - Tohtoročným top darčekom pod vianočným stromčekom bude na Slovensku elektronika. Viac ako 60 % Slovákov si totiž v rámci rodiny plánuje darovať na Vianoce niečo z elektroniky, či už je to mobil, tablet, televízor, počítač, DVD prehrávač, alebo herná konzola. Vyplýva to z prieskumu pre Home Credit.

slovakia

left justify in out

"V tomto prípade ide o trend, ktorý sledujeme u nás, ale aj v okolitých krajinách. Pre porovnanie, v Českej republike sa elektronika ako darček objaví ešte vo väčšej miere ako na Slovensku, keďže u našich západných susedov sa to blíži až k 70 %. Do každej tretej rodiny pribudne aj ďalší praktický darček - spotrebič typu práčky, chladničky či novej varnej dosky. Je evidentné, že viacerí Slováci sa správajú pri obdarúvaní svojich blízkych na Vianoce pragmaticky, pričom niektoré darčeky kupujú aj v niekoľkomesačnom predstihu. Jednoducho si povedia, že toto si dávame akože pod stromček a používajú to už aj pred tým," približuje výsledky prieskumu analytik trhu Jaroslav Ondrušek.

 

Dvanásť percent opýtaných volí ako darček kus nábytku, či už novú sedaciu súpravu, alebo väčší stôl do kuchyne. Približne taký istý počet respondentov uvádza ako darček predplatenú dovolenku pre svojich blízkych. Pokiaľ ide o finančne najnáročnejšie darčeky, tak tri percentá Slovákov si dávajú k Vianociam rekonštrukciu domu alebo bytu a nájdu sa aj dve percentá takých, ktorí sa môžu tešiť z nového auta.

 

img

 

"Ako vidieť aj z predošlých údajov, Slováci sa nezriedka správajú pri väčších investíciách prakticky. Na otázku, aká udalosť bola pre nich z hľadiska investícií a výdajov v roku 2018 najvýznamnejšia, najviac – až traja z desiatich, uviedli vybavenie domácnosti a rovnaký počet rekonštrukciu nehnuteľnosti. Tu už sa Slováci a Česi výraznejšie líšia. V Českej republike opýtaní najčastejšie spomínali ako najvýznamnejšiu investíciu roka dovolenku, a to dokonca viac ako tretina Čechov. V prípade Slovákov sa investícia do dovolenky objavuje až na treťom mieste, kam ju zaradila necelá štvrtina respondentov. Je zaujímavé, že takmer 15 % Slovákov uviedlo ako top investíciu roka kúpu nového či jazdeného auta. Približne rovnaké množstvo zase investíciu do úpravy okolia domu či chaty. Približne každý desiaty investoval do svojho hoby," ozrejmuje Ondrušek.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies