Slováci na únii oceňujú najmä schengen, euro a mier

NETKY.SK • 25 Júl 2014, 15:47 • 2 min
Slováci na únii oceňujú najmä schengen, euro a mier

BRUSEL - Slováci majú väčšiu nedôveru vo vlastné štátne orgány, ako je to v prípade občanov ostatných členských krajín EÚ.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu Eurobarometra, ktorý sa zameriava na zisťovanie nálad a preferencii vo viac ako polmiliardovej únii. V piatok zverejnené výsledky prieskumu na vzorke takmer 33-tisíc ľudí zameraného na viaceré oblasti života odhalili, že až 77 percent Slovákov má sklon nedôverovať národnému parlamentu, kým v iných členských krajinách je to v priemere 65 percent. Nedôveru u obyvateľov Slovenska vyvoláva aj vláda, a to konkrétne u 76 percent. Rozdiel bol, naopak, v postoji k EÚ. Tej dôveruje 35 percent Slovákov, v prípade zvyšku Európy to je v priemere na úrovni 31 percent.

 

Eurobarometer v prieskume konanom v prvej polovici júna taktiež zistil, že Slováci sa viac cítia občanmi EÚ ako ľudia v iných členských krajinách. Z prieskumu zároveň vyplynulo, že až 70 percent opýtaných deklarovalo záujem dozvedieť sa viac o svojich právach, ktoré im z toho plynú. Naopak, v priemere 35 percent respondentov spomedzi ostatných krajín bloku nemá o nič také záujem. Slováci ako najväčšiu výhodu členstva v únii označili voľný pohyb osôb a tovaru (73 percent) a spoločnú európsku menu (45 percent). V prípade eura tak spravilo iba 25 percent Európanov, v prípade schengenu 56 percent. Na mieri ako najväčšom výdobytku únie sa zhodol takmer identický počet Slovákov i Európanov v pomere 49 ku 54 percentám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies