Slováci na refinancovaní úverov šetria milióny eur

NETKY.SK • 11 November 2013, 12:15 • 2 min
Slováci na refinancovaní úverov šetria milióny eur

BRATISLAVA - Vyše 120 zadlžených ľudí si každý deň vrátane víkendu vymení svoj starý úver za nový, lacnejší.

slovakia

left justify in out

Recyklovanie úverov nabralo tento rok obrátky. Oproti vlaňajšku sa tempo refinancovania zvýšilo až o 35 % a na jeden vymenený úver pripadá úspora na úrokoch až 480 eur ročne. Ukázala to analýza Martina Barta, hlavného stratéga Sberbank Slovensko, s ktorou dnes oboznámil novinárov.

Podľa jeho slov od jesene 2012 nabralo na obrátkach tzv. refinancovanie úverov na bývanie. Banky sa snažia získať klientov iných bánk prostredníctvom ponuky lacnejšieho úveru. Jedným z dôvodov je politika nízkych úrokových sadzieb, ktorú robí Európska centrálna banka (ECB) a o ktorej je jasné, že sa v strednodobom horizonte nezmení. Druhým dôvodom je, že sadzby v najväčších slovenských bankách boli v minulosti nastavené s maržou, ktorú je možné podliezať.

Dokazuje to napríklad aj pád úrokových mier nových úverov na bývanie, ktoré klesli z vyše 5,2 % p.a. v januári 2012 pod 4 % p.a. v lete 2013, teda takmer o štvrtinu. Kľúčová sadzba ECB pritom v danom období klesla len o pol percentuálneho bodu a na Slovensku neprišlo k nijakým významným makroekonomickým zlepšeniam, skôr opak je pravdou.

"Ak uvážime, že priemerná splatnosť úverov na bývanie na Slovensku je podľa údajov Sberbank Slovensko približne 24 rokov a že väčšina úverov je v prvej polovici splácania, tak sa dá odhadnúť, že mesačne sa splatí asi 0,25 % istiny týchto úverov, cca 34 miliónov eur. Znamená to, že na Slovensku sa tak mesačne refinancujú úvery na bývanie v približnom objeme 220 miliónov eur (priemer za 9 mesiacov 2013). Vlani sa za rovnaké obdobie refinancovali úvery v objeme priemerne 163 miliónov eur mesačne. Medziročne tak ide o nárast o vyše 35 %," tvrdí Barto.

Podľa neho, ak sa k tomu ešte pridá porovnanie priemerných úrokových mier portfólia všetkých úverov s úrokmi na nových úverov, tak možno vypočítať, že klienti bánk refinancovaním svojich existujúcich úverov na bývanie počas deviatich mesiacov tohto roku ušetrili takmer 16,1 milióna eur ročných nákladov na úrokoch, čo je zhruba 480 eur ročne na jeden refinancovaný úver.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona