Slováci na ME v Turecku s cieľom rozšíriť bohatú medailovú zbierku

NETKY.SK • 3 Máj 2017, 15:37 • 2 min
Slováci na ME v Turecku s cieľom rozšíriť bohatú medailovú zbierku

BRATISLAVA - Na slovenských reprezentantov v karate čaká od štvrtka do nedele (4. - 7. 5.) v tureckom Kocaeli najvýznamnejšie podujatie v tomto kalendárnom roku - 52. majstrovstvá Európy EKF (European Karate Federation) mužov a žien.

slovakia

left justify in out

Výprava Slovenska, v ktorej figuruje 16 pretekárov (7 mužov a 9 žien), odcestovala v utorok do dejiska kontinentálneho šampionátu. Eliminácie jednotlivcov v súbornom cvičení kata i v športovom zápase kumite sú na programe vo štvrtok, o deň neskôr sú plánované kvalifikácie súťaží družstiev, počas dvoch víkendových dní sa uskutočnia súboje o medaily.


Na vlaňajších májových ME vo francúzskom Montpellieri nevystúpili karatisti SR ani raz na pódiové stupne, koncom októbra na svetovom šampionáte v rakúskom Linzi však vybojovali dva bronzy - zásluhou Ingrid Suchánkovej do 61 kg a Dominiky Tatárovej tiež v kumite, ale nad 68 kg.

"Určite by sme sa neradi vrátili domov s prázdnymi rukami ako naposledy z ME v Montpellieri. Radi by sme teraz v Kocaeli vybojovali vzácny kov," uviedol na margo ambícii generálny sekretár Slovenského zväzu karate (SZK) Leopold Roman a pokračoval: "Z roka na rok je to však ťažšie, konkurencia je obrovská. Teraz bude ešte väčšia, veď karate bude opäť na olympijských hrách - v Tokiu 2020, a to je obrovská motivácia. V Turecku na tohtotýždňové majstrovstvá Európy sa prezentovalo dovedna 496 karatistov zo 44 krajín. Naše medailové ambície sú reálne najmä v ženskej kategórii, najväčšími želiezkami v ohni by mali byť v športovom zápase Suchánková, Tatárová, na popredné priečky môžu pomýšľať aj Vojtikevičová i Kopúňová."

Slovenskí karatisti si nevybojovali medailu na kontinentálnom šampionáte iba tri razy v novodobej ére samostatnej SR od roku 1994 - na španielskom ostrove Tenerife v roku 2005, pred tromi rokmi v Tampere 2014 a vlani v spomenutom Montpellieri, inak priviezli domov vždy aspoň jeden vzácny kov.


Na majstrovstvách sveta a Európy získali reprezentanti SR v karate od roku 1994 dovedna 43 medailí (bilancia: 7 - 10 - 26). Na svetových šampionátoch vystúpili Slováci na stupne pre víťazov deväťkrát (1 - 1 - 7) a na kontinentálnych šampionátoch 34-krát (6 - 9 - 19). Bohatú medailovú zbierku môžu rozšíriť koncom tohto týždňa na 52. majstrovstvách Európy v Turecku.

Nominácia Slovenska na 52. majstrovstvá Európy EKF (European Karate Federation) v karate v tureckom Kocaeli (4. - 7. mája 2017) - spolu 16 reprezentantov (7 mužov a 9 žien):


Šéftréner: Jozef Poliak
Tréneri: Peter Macko, Jaroslav Javorský

KATA (spolu 4 reprezentanti - 1 muž a 3 ženy):

Muži:
súťaž jednotlivcov: Peter Fabian (Dukla Banská Bystrica)

Ženy:
súťaž jednotlivkýň: Ema Brázdová (ŠKK Prievidza)
súťaž družstiev: Ema Brázdová, Ľudmila Báčiková, Nikoleta Merašická (všetky ŠKK Prievidza)

KUMITE (spolu 12 reprezentantov - 6 mužov a 6 žien):

Muži:
súťaž jednotlivcov: Dominik Imrich (KK Iglow Spišská Nová Ves, kategória do 60 kg), Matej Homola (Farmex Nitra, do 67 kg), Matúš Lieskovský (Dukla Banská Bystrica, do 75 kg), Kristián Michalec (KK ZZO Čadca, do 84 kg) + do súťaže družstiev nominovaní aj Richard Dobrotka a Ľuboš Džačovský (obaja CMK Banská Bystrica)

Ženy:
súťaž jednotlivkýň: Lucia Kováčiková (CMK Banská Bystrica, do 50 kg), Jana Vojtikevičová (Rapid Bratislava, do 55 kg), Ingrid Suchánková (Dukla Banská Bystrica, do 61 kg), Miroslava Kopúňová (KK Mugen Nemšová, do 68 kg), Dominika Tatárová (Dukla Banská Bystrica, nad 68 kg) + do súťaže družstiev nominovaná aj Viktória Semaníková (Rapid Bratislava)



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies