Slováci na ME o olympiádu, kľúčový bude piaty zápas

NETKY.SK • 8 Január 2016, 12:03 • 2 min
Slováci na ME o olympiádu, kľúčový bude piaty zápas

BRATISLAVA - Slovenskí vodnopóloví reprezentanti sa od nedele predstavia na majstrovstvách Európy (10.- 23. januára) v srbskom Belehrade. Zverencom španielskeho trénera Antonia Estellera Serrahimu pôjde nielen o čo najlepšie umiestnenie, ale aj o miestenku v celosvetovej olympijskej kvalifikácii v Taliansku.

slovakia

left justify in out

Vodnopóloví reprezentanti zostávajú jediným slovenským kolektívom, ktorý má ešte šancu zúčastniť sa olympijských hier v Riu. "Chceli by sme postúpiť do olympijskej kvalifikácie. Vieme však, že je tam veľa silných tímov s takouto ambíciou. Poznáme systém turnaja v Belehrade, máme ho dobre 'prelúskaný'. Pre nás bude najdôležitejší piaty zápas v poradí. Ten zápas nám prinesie tretiu štvorku, čiže možnosť hrať o umiestnenie na 9.-12. mieste. Tam potom prichádzajú do úvahy Rumunsko, Gruzínsko alebo Nemecko. Z nich jedného dostaneme," predpovedá asistent trénera Róbert Kaid.

 

Slovenský tím sa na ME predstaví po ôsmich rokoch, účasť na kontinentálnom šampionáte si v Belehrade zopakuje slovenský kapitán Juraj Zaťovič. "Osem rokov bez slovenskej účasti na ME bolo veľmi dlhých. Tieto ME sú pre mňa veľkým zadosťučinením. Verím, že to nebude ojedinelý postup, ale že budeme pravidelným účastníkom šampionátov," poznamenal slovenský kapitán.

 

Slovenskí reprezentanti sa chcú na ME umiestniť na priečke, ktorá by znamenala účinkovanie vo svetovej kvalifikácii na OH v Riu. Účasť na olympiáde majú spomedzi európskych tímov zatiaľ istú iba Srbsko, Chorvátsko a Grécko.

 

Slováci sa v A-skupine postupne predstavia proti Španielsku, Holandsku a Čiernej Hore. Španieli boli jedným zo súperov, s ktorými sa slovenskí reprezentanti stretli na nedávnom Volvo cupe v maďarskom Győri. Ten síce Slovákom výsledkovo nevyšiel, no tréneri ocenili predvedenú hru a prístup v zápasoch proti silným európskym tímom. "Hodnotíme to ako veľmi kvalitnú generálku pred ME. Dá sa povedať, že s predvedenou hrou sme spokojní. Všetky tri ostatné mužstvá si na turnaji vybrali jeden slabší zápas. My sme však všetky stretnutia odohrali na jednej úrovni. Optimálny výkon sme podávali vo všetkých zápasoch, takže z tohto pohľadu sme spokojní. Turnaj s takýmto silným obsadením sme absolvovali asi po ôsmich rokoch," poznamenal pre TASR Róbert Kaid.

 

Víťazom Volvo cupu sa stali hráči Talianska, ktorí budú na ME patriť k favoritom. "Potvrdili, že sú svetová špička. Treba však povedať, že všetky tímy brali tento turnaj ako prípravný. Ťažko preto odhadnúť, v akej fáze prípravy tam jednotlivé družstvá prišli. Pre Španielov, ktorých Taliani presvedčivo zdolali, bol záverečný zápas veľmi náročný. Nič to však nemení na tom, že Taliani, ale aj Španieli, budú na ME patriť k ašpirantom na medailu," predpokladá Kaid.

 

Tréneri slovenského tímu budú mať v Belehrade k dispozícii 13 hráčov, čo je o jedného menej než v Győri. Medzi nominovanými nechýba ani Tomáš Brúder, nad ktorého štartom dlho visel otáznik. Skúseného reprezentanta, ktorý na ME debutoval ešte v roku 1999 v talianskej Florencii, dlho trápilo zranenie pravej ruky. Na Volvo cupe odohral všetky tri zápasy, strelil v nich dva góly a napokon sa predstaví aj v Belehrade. "Dá sa povedať, že už je v poriadku. Viackrát som sa ho pýtal, ako je na tom. Jeho odpoveď bola 'Dá sa'. My tréneri vítame jeho bojovnosť a aj to, že zatne zuby a ide cez bolesť. Tomáš je dôležitým článkom tohto mužstva najmä v defenzíve. Sme radi, že je nám už k dispozícii," povedal asistent trénera Róbert Kaid.

 

Nominácia SR na ME v Belehrade: Michal Gogola, Lukáš Kozmér, Jozef Hrošík, Tomáš Bielik, Maroš Tkáč, Juraj Zaťovič, Kristián Polovic, Samuel Baláž, Martin Kolárik, Lukáš Ďurík, Tomáš Brúder, Lukáš Seman, Martin Faměra

 

Program SR v A-skupine ME:

10.januára 9.30, Španielsko - SLOVENSKO

12.januára 9.30, SLOVENSKO - Holandsko

14.januára 18.45 Čierna Hora - SLOVENSKO

 

Zloženie základných skupín ME 2016:

A-skupina: Čierna Hora, Španielsko, Holandsko, SLOVENSKO

B-skupina: Srbsko, Chorvátsko, Francúzsko, Malta

C-skupina: Taliansko, Rumunsko, Nemecko, Gruzínsko

D-skupina: Maďarsko, Grécko, Rusko, Turecko

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies