Slováci na ME aj proti Belgičanom, Srbom a Nemcom, skupinu odohrajú v Bruseli a Antverpách

NETKY.SK • 16 Január 2019, 20:52 • 2 min
Slováci na ME aj proti Belgičanom, Srbom a Nemcom, skupinu odohrajú v Bruseli a Antverpách

BRUSEL - Slovenskí volejbaloví reprezentanti sa v základnej B-skupine septembrových majstrovstiev Európy EuroVolley 2019 (12. - 29. 9.) stretnú s domácimi Belgičanmi, ďalej Srbmi, Nemcami, Španielmi a Rakúšanmi. Rozhodol o tom stredajší podvečerný žreb v bruselskom Atómiu. Európsky šampionát sa premiérovo uskutoční v štyroch krajinách a po prvý raz s 24 účastníkmi. Hostiteľmi sú Francúzsko, Slovinsko, Belgicko a Holandsko. Slováci sa na ME predstavia po siedmy raz v sérii a celkovo jubilejný desiatykrát.

slovakia

left justify in out

Počas žrebu vznikli štyri šesťčlenné skupiny; krajiny rozdelili do košov podľa európskeho rebríčka, ktorý bol aktuálny pred štartom kvalifikácie. Kvarteto hostiteľov už skôr priradili ku konkrétnym skupinám - Francúzi sa predstavia v "áčku" (Montpellier), Belgičania v "béčku" (Brusel a Antverpy), Slovinci v "céčku" (Ľubľana) a Holanďania v "déčku" (Rotterdam a Amsterdam).

 

Do "slovenskej" B-skupiny k domácim Belgičanom najskôr z prvého koša pribudli Srbi, z druhého následne Nemci a z tretieho priradil Slovensko do tejto skupiny niekdajší hráč Tomislav Šmuc, ambasádor šampionátu v rodnom Slovinsku. Z dvoch výkonnostne nižších košov neskôr túto skupinu skompletizovali Španieli a Rakúšania.

V šesťčlenných skupinách na každého účastníka čaká päť súbojov, štyria najlepší z každej skupiny postúpia do osemfinále. Osemfinálové a štvrťfinálové duely hostia Nantes, Ľubľana, Antverpy a Apeldoorn. Semifinálové stretnutia sa uskutočnia v Ľubľane a Paríži, vo francúzskej metropole následne turnaj vyvrcholí zápasmi o medaily.

Slováci na ostatných dvoch európskych šampionátoch (Poľsko 2017, Bulharsko a Taliansko 2015) nepostúpili zo základnej skupiny do play-off o štvrťfinále, v kľúčových súbojoch vtedy podľahli Čechom, resp. Fínom. Najlepší výsledok dosiahli v roku 2011, keď v "skupine smrti" v Prahe triumfovali pred Bulharmi, Poliakmi a Nemcami, napokon obsadili 5. miesto.

Zloženie základných skupín majstrovstiev Európy volejbalistov EuroVolley 2019 (12. - 29. septembra) podľa stredajšieho žrebu v Bruseli:


A-skupina (Montpellier/Fr.): Francúzsko, Taliansko, Bulharsko, Portugalsko, Grécko, Rumunsko
B-skupina (Brusel a Antverpy/Belg.): Belgicko, Srbsko, Nemecko, SLOVENSKO, Španielsko, Rakúsko
C-skupina (Ľubľana/Slovin.): Slovinsko, Rusko, Fínsko, Turecko, Macedónsko, Bielorusko
D-skupina (Rotterdam a Amsterdam/Hol.): Holandsko, Poľsko, Česko, Estónsko, Ukrajina, Čierna Hora

Zloženie košov pred žrebom:
Hostitelia: Francúzsko (A-skupina), Belgicko (B-skupina), Slovinsko (C-skupina), Holandsko (D-skupina)
1. kôš: Rusko, Srbsko, Poľsko, Taliansko
2. kôš: Bulharsko, Nemecko, Fínsko, Česko
3. kôš: Estónsko, SLOVENSKO, Turecko, Portugalsko
4. kôš: Španielsko, Ukrajina, Grécko, Macedónsko
5. kôš: Bielorusko, Čierna Hora, Rumunsko, Rakúsko

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies