Slováci na juniorských MS vo Fínsku s dôležitým triumfom

NETKY.SK • 28 December 2015, 07:25 • 2 min
Slováci na juniorských MS vo Fínsku s dôležitým triumfom

HELSINKI - Slovenskí hokejisti otvorili účinkovanie na juniorských MS vo Fínsku víťazstvom. Hoci sa s nováčikom elitnej kategórie z Bieloruska poriadne natrápili, napokon zvládli úlohu papierového favorita a triumfom 4:2 sa z B-skupiny priblížili k bránam štvrťfinále. Víťazný presný zásah zaznamenal v 41. minúte Lukáš Hrušík, 19 sekúnd pred koncom potvrdil triumf technickým gólom Juraj Šiška.

slovakia

left justify in out

Zverenci trénera Ernesta Bokroša mali v stretnutí jasnú hernú prevahu, no bojovali s ťažkopádnou defenzívou a vpredu s výborne chytajúcim Ivanom Kulbakovom. Po dvoch tretinách hrali s outsiderom nerozhodne 2:2. Na začiatku tretieho dejstva sa však dostali do vedenia, ktoré napriek pokračujúcej prevahe už o veľa nezveľadili.

 

Najbližšie sa slovenský juniorský výber stretne v pondelok 28. decembra o 13.00 h s Českom, ktorému by mohla pomôcť už aj čerstvá posila z NHL David Pastrňák.

 

MS v hokeji do 20 rokov, B-skupina:

Bielorusko - Slovensko 2:4 (1:1, 1:1, 0:2)

Góly: 12. Malinovskij (Suško, Černikov), 23. Vasilčuk (Belevič, Karaban) - 7. Koch (Sukeľ, Šiška), 33. Lešťan (Surový), 41. Hrušík (Paločko), 60. Šiška. Rozhodovali: Fonselius, Wiegand - Jensen, Kaderli, vylúčení: 5:2, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. Zmeny: 46. Verbickij za Kulbakova, 53. Kulbakov za Verbického (Bielorusko), 1472 divákov.

zostavy:

Bielorusko: Kulbakov - Falkovskij, Gončarov, Romanovič, Bokun, Tabolin, Vorobej, Suško - Buinickij, Šarangovič, Karaban - Vasilčuk, Belevič, Veremjov - Černikov, Bobko, Malinovskij - Alexander Pacenkin, Busko, Filippovič

Slovensko: Húska - Jaroš, Sloboda, Černák, Koch, Romančík, Moravčík, Maier - Milý, M. Sukeľ, Paločko - Hrušík, Šiška, Bondra - Pospíšil, Sádecký, Huňa - Briestenský, Lešťan, Surový

 

Výraznou hernou prevahou vstúpili slovenskí hokejisti do diania juniorského šampionátu. V prvej tretine hýrili ofenzívnou aktivitou aj priamočiarym pohybom, no trápenie v efektivite ich stálo veľa síl. V plynulom priebehu hry šli do vedenia v 7. minúte, keď pri avizovanom vylúčení zomkli brániaceho súpera a Koch prestrelil brankára Kulbakova ako aj mohutnú clonu pred ním. Mladí Slováci sa poľahky drali do pásma, slabo hrajúca bieloruská defenzíva kládla minimálny odpor, no Kulbakov bol pre nich oveľa väčšou prekážkou. Sebavedome zneškodnil nájazdy Pospíšila s Paločkom a v 12. minúte prišla gólová odpoveď. Pozičnú chybu v obrannom pásme potrestal Malinovskij a popod Húskove betóny vyrovnal. Okrem defenzívneho zaváhania súpera ťažil aj z výbornej práce Suška, ktorý veľmi jednoducho vypichol puk Moravčíkovi.

 

Studenú sprchu priniesol úvod druhého dejstva, keď Vasilčuk využil presilovku a podčiarkol ťažkopádnu hru slovenskej defenzívy. Zverenci trénera Bokroša síce herne aj kombinačne vynikali, no utrápená koncovka im zväzovala ruky. Až v 33. minúte sa dočkali, Surový po dobrom forčekingu Briestenského na zadnom mantineli načasoval prihrávku pred bránku a Lešťanovi stačilo nastaviť hokejku - 2:2. Do sirény mohli ísť oba tímy do vedenia, no vyznamenali sa ako výborne chytajúci Kulbakov, tak aj Húska.

 

Len 19 sekúnd z tretej tretiny potrebovali Slováci na výsledkový obrat, Paločko vyhral buly pre Hrušíka, ktorý z prvej príklepom skóroval. Aj po góle naďalej dobýjali bieloruskú bránku, pričom do nej sa v 46. minúte nakrátko postavil Vladislav Verbickij. Ten dokonale zastúpil Kulbakova, rozchytal sa na slovenských gólových príležitostiach a sedem minút pred koncom prenechal opäť miesto svojmu kolegovi. O prekvapenie sa v závere mohol postarať Veremjov, ale zoči-voči Húskovi sa nepresadil. Bielorusi nevyužili dve minúty pred koncom ponúknutú presilovku, navyše 19 sekúnd pred koncom inkasovali technický gól. Kulbakov naskočil ako siedmy hráč pri úniku slovenskej dvojice zo striedačky na ľad, nešťastne sa pošmykol a hoci Šiška do prázdnej bránky nedal, rozhodcovia mu gól pripísali.

 

hlasy po zápase:

Ernest Bokroš, tréner SR: "Pre nás to bol veľmi dôležitý zápas, len víťazstvo by nám zabezpečilo predpoklad, že postúpime zo skupiny. Bolo to vidno aj na chlapcoch, boli z toho nervózni. Zápas sme začali dobre, viedli sme 1:0, ale v polovici stretnutia sme museli doťahovať. Bolo to náročnejšie, preto sa v našom výkone vyskytli hrúbky, ale aj dobré veci. Je to turnajový spôsob, pre nás je dôležité, že sme vyhrali za tri body."

 

Filip Lešťan, útočník SR, v zápase 1+0 /zdroj: worldjunior2016.com/: "Vyšlo nám to, hoci sme plánovali, že dáme viac gólov. Na konci zápasu to bolo náročné, museli sme brániť oslabenie. Prvé víťazstvo je vždy dôležité, vykročili sme tou správnou nohou. Dúfame, že zdoláme aj Čechov. Bude to zaujímavý rivalský súboj."

 

tabuľka B-skupiny:

1. Fínsko 1 1 0 0 0 6:0 3

2. SLOVENSKO 1 1 0 0 0 4:2 3

3. Rusko 1 0 1 0 0 2:1 2

4. Česko 1 0 0 1 0 1:2 1

---------------------------------------

5. Bielorusko 2 0 0 0 2 2:10 0

 

A-skupina:

Dánsko - Švajčiarsko 2:1 (0:1, 0:0, 2:0)

Góly: 42. Nielsen, 47. From - 9. Rod

 

tabuľka A-skupiny:

1. Švédsko 1 1 0 0 0 8:3 3

2. USA 1 1 0 0 0 4:2 3

3. Dánsko 1 1 0 0 0 2:1 3

4. Kanada 1 0 0 0 1 2:4 0

---------------------------------------

5. Švajčiarsko 2 0 0 0 2 4:10 0

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies