Slováci na jeseň využívajú refinančné úvery častejšie ako po iné obdobie

NETKY.SK • 2 September 2015, 10:23 • 2 min
Slováci na jeseň využívajú refinančné úvery častejšie ako po iné obdobie

BRATISLAVA - Slováci si robia poriadok vo financiách hlavne na jeseň. Po náročnejšom období jarných a letných rekonštrukcií, dovoleniek a príprav na nový školský rok neraz zisťujú, že musia v hlave držať množstvo súm a rôzne termíny splatnosti viacerých úverov či pôžičiek. Ako potvrdzujú štatistiky Poštovej banky, v tomto období žiadajú dvakrát častejšie o konsolidačný úver ako v iných mesiacoch.

slovakia

left justify in out

Kým spotrebné úvery na rekonštrukciu bytov či domov, nákup zariadenia a spotrebičov si ľudia berú skôr v jarných mesiacoch, úvery si zlučujú, prípadne zvyšujú práve na jeseň. Nie je ničím výnimočným, že klienti majú popri spotrebnom úvere, pôžičku od nebankovej spoločnosti, kreditnú kartu či povolené prečerpanie.

 

"Pri konsolidácii platí, že klienti majú záujem nielen o vyplatenie starších a menej výhodných úverov, ale aj o získanie peňazí navyše. Priemerná výška úveru, ktorý umožňuje spojiť viac úverov do jedného, je približne 8000 eur," hovorí Juraj Dolný, riaditeľ odboru produktov Poštovej banky.

 

Podľa neho posledné dva roky eviduje banka zvýšený záujem o refinancovanie spotrebných úverov. Tento trend by mal pokračovať aj naďalej. Intenzita presunu sa bude odvíjať aj od podmienok, ktoré trh spotrebných úverov prinesie, ako aj od prípadných legislatívnych nastavení.

 

Poštová banka očakáva, že záujem o refinančné úvery bude naďalej dominantnejší v porovnaní s ostatnými typmi úverov. Za sedem mesiacov tohto roka stúpol záujem o refinančné úvery v Poštovej banke o štvrtinu.

 

Zatiaľ čo niektorí klienti chcú svoje úvery splatiť čo najrýchlejšie, iní chcú mať zase nižšie mesačné splátky, a teda splácať svoje záväzky dlhšie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies