Slováci myslia na charitu aj po Vianociach

NETKY.SK • 8 Január 2019, 12:15 • 2 min
Slováci myslia na charitu aj po Vianociach

BRATISLAVA - Takmer polovica Slovákov prispieva na dobročinné účely. Súcit a veľkodušnosť však neprejavujeme len počas vianočných sviatkov. Prieskum ukázal, že na dobrú vec nejakou formou prispel každý druhý respondent.

slovakia

left justify in out

Najčastejšou formou dobročinnosti na Slovensku je finančný dar. Viac ako 56 % opýtaných prispelo ľuďom v núdzi peniazmi. Podpora je však väčšinou len príležitostná, len asi tretina takto prispieva pravidelne. V desatine prípadov sú hlavným motívom štedrosti sviatky ako Vianoce, zvyšok darcov sa rozhoduje podľa iných kritérií.

 

img

Zdroj: Unsplash

 

Až 47 percent respondentov posiela peniaze niektorej organizácii a takmer 40 percent obdarúva tých, čo sú na to odkázaní, na ulici. Výška daru sa líši, na ulici ľudia najčastejšie prispievajú 50 centami až piatimi eurami, tvrdí to takmer 65 percent respondentov.

Popri peniazoch podarovalo až 38 % opýtaných na Slovensku ošatenie a pätina detské hračky. V takmer 70 % prípadov dary smerujú organizáciám podporujúcim deti, za nimi sú organizácie, starajúce sa o starých ľudí (60 %). S väčším odstupom nasledujú útulky pre zvieratá s takmer štvrtinou darcov.

 

img

Zdroj: Pexels

 

Slováci sú štedrí aj v prípade podpory rodín v núdzi, takmer 50 % respondentov má rodinu alebo jednotlivca, ktorých pravidelne podporuje.

Koncom roka 2018 spoločnosť UPC položila viac ako 4900 ľuďom na Slovensku, v Maďarsku a Českej republike sériu otázok o tom, ako prispievajú na dobročinné účely a ako vnímajú rôzne formy charity. Otázky boli zamerané podľa typu i cieľovej skupiny darov, ako aj dôvery v neziskové charitatívne organizácie a celkový postoj k charite.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies