Slováci môžu opäť hlasovať za Strom roka

NETKY.SK • 11 Júl 2016, 13:34 • 2 min
Slováci môžu opäť hlasovať za Strom roka

BRATISLAVA - Verejnosť už môže opäť hlasovať za najkrajší strom na Slovensku v rámci štrnásteho ročníka ankety Strom roka. Verejné hlasovanie odštartovala Nadácia Ekopolis na festivale Pohoda v Trenčíne, trvať bude do konca septembra.

slovakia

left justify in out

Špeciálne vytvorená komisia vybrala 12 finalistov z 50 stromov, ktoré do súťaže prihlásili jednotlivci, mestá a obce, školy, firmy alebo organizácie. "Cieľom ankety je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie," uvádza vo vyhlásení Nadácia Ekopolis. Víťazný strom bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka. Patrónom ankety je už piaty rok spevák Peter Lipa.


Medzi finalistami je napríklad 100-ročná a 12 metrov vysoká čerešňa z Lehoty pod Vtáčnikom (okr. Previdza) rastúca na lúke pri obci. Prihlásená čerešňa je unikátna v tom, že málokedy tento druh stromu dorastie do takej majestátnej výšky a šírky. Lipa veľkolistá z obce Cigeľ (okr. Prievidza), ktorá má 500 rokov a dorástla do výšky 27 metrov, je najmohutnejším a najstarším stromom v Cigli a okolí. Rastie na vŕšku Ozanineje pri kostole sv. Matúša. Bútľavá lipa niekedy po prvej svetovej vojne vyhorela, potom však ožila a z jej koreňa v strede dutiny vyrástla nová lipa.

 

Hlasovať je možné aj za platan javorolistý z Budatína (okr. Žilina), ktorý má 270 rokov, obvod vyše 600 cm a výšku 27 m. Platan je najväčší z platanov v Budatínskom parku na sútoku riek Kysuce a Váhu, ktorý bol založený za grófa Jána Suňoga v roku 1745. Finalistom je aj červený buk v Hermanovciach (okr. Prešov). Strom je príbehom lásky Františka Péchyho, cisárskeho komisára za panovania Márie Terézie, a Barbory Bereczkej, dcéry bardejovského zemana. Po smrti svojho manžela dala Barbora v roku 1820 postaviť krásny kostol s hlavným oltárom zo školy Majstra Pavla, mauzóleum a vysadiť park, v ktorom červený buk rastie.


Hlasovať je možné formou hlasovacieho lístka, sms, na webovej stránke www.ekopolis.sk a aj na sociálnej sieti Facebook - www.facebook.com/nadacia.ekopolis. Fotografie a príbehy stromov - finalistov sú uverejnené na webovej stránke https://www.ekopolis.sk/zivotne-prostredia/strom-roka/finalisti/. V októbri bude súťaž vyhodnotená a strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2016. Víťazný strom dostane odmenu v podobe dendrologického posudku od arboristickej spoločnosti ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 200 eur. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste, tiež získajú 200 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies