Slováci míňajú peniaze hlavne v supermarketoch

NETKY.SK • 13 August 2014, 13:35 • 2 min
Slováci míňajú peniaze hlavne v supermarketoch

BRATISLAVA - Slováci míňajú svoje peniaze najmä v supermarketoch. Až 49 % všetkých výdavkov je uskutočnených v rôznych reťazcoch.

slovakia

left justify in out

Pre porovnanie, celoeurópska štruktúra spotreby na kartách Visa Europe pre segment supermarketov predstavuje iba 23 % a 36 % v susednej Českej republike.
     

Percentuálne viac ako európsky priemer míňajú slovenskí občania aj v segmente oblečenia a za pohonné látky. Naopak, v oblasti zábavy míňajú päťnásobne menej - iba 3 % v porovnaní s celoeurópskym priemerom, ktorý sa drží na 15 % všetkej spotreby. Taktiež malé percento platia Slováci za služby – sú to len 2 % zo všetkých výdavkov, kým celoeurópsky je to 10 %.
     

"Slovenský trh je z hľadiska spotreby v porovnaní s európskym homogénnejší, väčšina transakcií a objemu je realizovaná v segmente supermarketov. Naším cieľom je slovenských spotrebiteľov posunúť aj do iných segmentov, vrátane platieb kartou vo verejnom sektore, v doprave, pri platení parkovného alebo aj nákupe nápojov z automatov, aby sme postupne nahradili nákladné, neefektívne hotovostné transakcie," hovorí regionálny manažér Visa Europe pre SR a ČR Marcel Gajdoš.
     

Slovenský trh je veľmi dynamický a patrí medzi najrýchlejšie rastúce trhy, pričom aj počet transakcií sa neustále zvyšuje. Tento trend možno vidieť aj na neustále rastúcom počte bezkontaktných transakcií. Slovensko výrazne napreduje aj pred Českou republikou pokiaľ ide o prenikanie platobných kariet na trh. Počet POS terminálov je však na druhej strane oveľa nižší v porovnaní s Českou republikou. Na Slovensku je ich 14.000, zatiaľ čo v Českej republike 44.000.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona