Slováci mali na dosah víťazstvo nad Kanadou

NETKY.SK • 31 December 2013, 06:30 • 2 min
Slováci mali na dosah víťazstvo nad Kanadou

MALMÖ - Kanada - Slovensko 5:3 (1:1, 1:2, 3:0)

slovakia

left justify in out

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov mali na dosah ďalšie prekvapenie v doterajšom priebehu svetového šampionátu do 20 rokov v Malmö, keď v základnej A-skupine dlho vzdorovali favorizovaným Kanaďanom, s ktorými však napkon prehrali 3:5.

Slováci už mali pred súbojom s "javorovými listami" istotu postupu do štvrťfinále. O ich umiestnení v základnej skupine i štvrťfinálovom súperovi sa rozhodne v utorok. Slovensko nastúpi v silvestrovskom súboji o 13.30 h proti Českej republike. Ak SR vyhrá, ČR bude bojovať o záchranu. 
Zverenci Ernesta Bokroša podali proti Kanade veľmi kvalitný výkon založený na obetavej hre v defenzíve na čele s pozorným Samuelom Barošom. Vychádzali im presilové hry, v ktorých strelili tri góly. Slovensko ešte nezdolalo Kanadu na juniorskom svetovom šampionáte. Oba tímy sa stretli na vrcholnom podujatí hráčov do 20 rokov deviatykrát, až doteraz jediný bod získali Slováci 27. decembra 1998 za remízu 0:0. 
O tri góly slovenského výberu sa v pondelok postaral prvý útok. Dvakrát sa presadil Dávid Gríger, raz Martin Réway. Slováci viedli v zápase 1:0 i 3:1, trikrát trafili konštrukciu bránky, ale na body to nestačilo. Kanaďania v tretej tretine predviedli skvelý výkon, vyleteli na Slovákov a v záverečných šiestich minútach rozhodli o osude zápasu. 

Hokejové MS hráčov do 20 rokov - A-skupina - pondelok - výsledok: 

Kanada - Slovensko 5:3 (1:1, 1:2, 3:0) 
Góly: 19. Lazar (Mantha, Petan), 37. Mantha (A. Ekblad, J. Drouin), 55. J. Drouin (Mantha), 58. Petan (Mantha, Pouliot), 59. Petan (Mantha, Pouliot) - 2. Gríger (Predajniansky, Réway), 28. Réway (Gríger, Kolena), 33. Gríger (Réway, Kolena) 
Vylúčení: 6:5 na 2 min, presilovky: 2:3, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Hradil (ČR), Romasko (Rus.) - Kowert (Nem.), Metaľnikov (Rus.), 2558 divákov. 
Zostavy: 
Kanada: Fucale - Ekblad, Pouliot, Pelech, Dumba, Bigras, Morrissey - Hudon, J. Drouin, Mantha - Horvat, Leier, Reinhart - Rychel, Petan, Lazar - Laughton, Gauthier, Anderson - McDavid 
Slovensko: S. Baroš - Luža, Predajniansky, Rusina, Gachulinec, Valjent, Černák, Kečkeš, Dinda - Kolena, Réway, Gríger - Lunter, M. Daňo, Cehlárik - Minárik, Horanský, Mlynčár - Šimun, Tibenský, Skalický 

Už v desiatej sekunde trafil tvrdo Drouin do hlavy Réwaya a Slováci dostali možnosť presilovej hry. Po 100 sekundách hry otvoril skóre Dávid Gríger, ktorý z otočky z pravého kruhu po nepresnej strele Predajnianskeho poslal puk do siete. Slováci hrali aktívne a ohrozovali Fucala. V 5. min trafil Réway žŕdku, v 10. min sa ocitol po chybe Dumbu pred kanadským brankárom Horanský, ktorý zvolil neúspešnú strelu. Kanaďania postupne pridávali na dôraze pred bránkou a zlepšili aj prechod do útočného pásma. Postupne si vypracovali viaceré šance. V 19. min sa pred bránkou SR "20" pri presilovke najlepšie zorientoval Lazar a tečom strieľanej prihrávky Manthu vyrovnal. 
Slováci v úvode druhej dvadsaťminútovky prežili oslabenie. Zverenci Ernesta Bokroša hrali výborne v defenzíve a prechádzali do nebezpečných protiútokov. Na hráčoch bolo vidieť veľké sebavedomie a viera vo svoje schopnosti. Kanaďania sa začali dopúšťať faulov a Slováci ich za to trestali. V 28. min sa presadil Martin Réway, o päť minút neskôr po neúspešnej presilovke o dvoch hráčov zasa druhýkrát v zápase skóroval Gríger. Kanaďania zostali zaskočení, ale do zápasu sa vrátili v 37. min, keď sa zblízka presadil Mantha - 2:3. 

Mladí slovenskí hokejisti na začiatku tretej dvadsaťminútovky nevyužili presilovú hru a potom sa bránili veľkému kanadskému tlaku. Vďaka obetavej hre a výbornému Barošovi dokázali favoritovi dlho vzdorovať. Kanaďania zvýšili tempo a snažili sa o vyrovnanie. V 55. min našiel Mantha spoza bránky medzi kruhmi nekrytého Jonathana Drouina a ten vyrovnal. Na opačnej strane potom trafil Gríger konštrukciu kanadskej svätyne. V 58. min dostal pri presilovke Petan dostatok času i priestoru a prestrelil Baroša - 4:3. Tréner Slovenska Ernest Bokroš sa rozhodol 100 sekúnd pred koncom riadneho času k power-play, ale pri hre bez brankára strelil piaty kanadský gól Petan. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies