Slováci mali ku koncu roka požičaných priemerne necelých 7 mesačných platov

NETKY.SK • 2 Február 2016, 12:58 • 2 min
Slováci mali ku koncu roka požičaných priemerne necelých 7 mesačných platov

BRATISLAVA - Slováci si v minulom roku zobrali nové spotrebné úvery v celkovej hodnote 2,5 miliardy eur, a to vrátane refinančných úverov. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 14 %. Do popredia sa dostáva aj iný trend – klienti častejšie čerpajú úvery na splatenie starých, menej výhodných pôžičiek.

slovakia

left justify in out

"Záujem o spotrebiteľské úvery aj v roku 2015 rástol. Jedinou výnimkou boli mesiace apríl a máj, kedy objem novoposkytnutých úverov medziročne mierne poklesol. V ostatných mesiacoch roka sme boli svedkami výrazného rastu, v úvode vlaňajška dokonca prevýšil hranicu 30 %," uviedla analytička Poštovej banky Dominika Ondrová. Z hľadiska objemu úverov bol však už tradične silný predovšetkým záver roka. Najväčší záujem je o spotrebiteľské úvery dlhších splatností, konkrétne od 5 do 10 rokov.

 

Podľa údajov Poštovej banky po úveroch častejšie siahajú ženy (55 %) ako muži. V priemere si požičiavajú3 732 eur, zatiaľ čo muži si berú úvery v objeme viac ako 4100 eur. Výrazný rozdiel je však vo vekovej skupine do 35 rokov, kde rastie záujem o úver práve medzi mužmi.

 

Najdôležitejším kritériom Slovákov pre výber spotrebného úveru je stále výška úrokovej sadzby, nasleduje výška splátky a možnosť kedykoľvek splatiť úver bez sankčného poplatku.

 

V Európskej únii patrí Slovensko stále k menej zadlženým krajinám a v bankách dominujú skôr vklady ako úvery. Menej ako Slováci bankám dlžia v prepočte na hlavu už iba obyvatelia deviatich ekonomík EÚ. Podľa údajov Európskej centrálnej banky a prepočtov analytického tímu Poštovej banky mal na konci minulého roka dospelý Slovák z banky požičaných v priemere 5873 eur. To je niečo viac ako 6 a pol mesačných platov.

 

V EÚ je trend úverovania omnoho väčší. Najväčšími dlžníkmi v únii sú Luxemburčania. V tejto krajine pripadá na jedného dospelého človeka úver z banky v objeme takmer 94.000 eur. Viac ako 30.000 eur má ale z banky požičaných aj priemerný dospelý obyvateľ Švédska, Holandska, Cypru a Veľkej Británie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona