Slováci mali ku koncu 1. polroka v bankách uložených takmer 27 mld.eur

NETKY.SK • 13 August 2015, 11:52 • 2 min
Slováci mali ku koncu 1. polroka v bankách uložených takmer 27 mld.eur

BRATISLAVA - Na konci 1. polroka mali Slováci v bankách podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) uložených takmer 27 miliárd eur. Je to 1,5-násobne viac ako pred desiatimi rokmi. Prieskum Poštovej banky (PB) pritom ukázal, že klienti si sporia najmä pre obavy z prípadnej finančnej núdze.

slovakia

left justify in out

Banka vypočítala, že ak by sa aktuálny celkový objem vkladov v bankách vydelil počtom všetkých obyvateľov na Slovensku, každý z nich by mal v banke uložených v priemere necelých šesť mesačných platov. Pred desiatimi rokmi to pritom bolo výrazne menej. Ľudia mali na účtoch uložených asi 3,5 priemerného mesačného platu. "Najväčší objem peňazí mali Slováci ku koncu prvého polroka uložených štandardne na bežných účtoch. Ku koncu júna stav vkladov v eurách prvýkrát pokoril hranicu 10 miliárd," spresnila analytička Poštovej banky Dominika Ondrová.

 

Zároveň uviedla, že druhým najčastejším vkladovým produktom boli termínované vklady do jedného roka, kam putovala pätina celkových eurových vkladov. "Populárne sú ale aj termínované vklady s dlhšou splatnosťou nad dva roky, kde mali Slováci k poslednému júnovému dňu uložených až 4,7 miliardy eur," spresnila Ondrová.

Banka v spolupráci s prieskumnou agentúrou 2muse zisťovala, aké sú najčastejšie dôvody klientov, aby si sporili v bankách. "Až štvrtina opýtaných v našom prieskume uviedla, že si sporí pre obavy z prípadnej finančnej núdze. Rovnako silným motivátorom je pre nich dobrý úrok, teda možnosť svoje peniaze v banke zhodnotiť," priblížila výsledky prieskumu hovorkyňa banky Anna Tkáčová. Tretím najčastejším dôvodom, prečo si klienti sporia v banke, je plánovaný väčší nákup, napríklad nehnuteľnosti.

 

Istota, že o svoje neprídu, je pre klientov pritom najdôležitejším kritériom pri rozhodovaní sa, ktorý sporiaci produkt si vyberú. Pre väčšinu z nich, konkrétne pre 82 % opýtaných, je kľúčová legislatívna ochrana ich vkladov a garantovaný výnos. Zároveň chcú mať svoje úspory stále k dispozícii. "Ukázalo sa, že klienti chcú mať možnosť vybrať si svoje úspory kedykoľvek aj na úkor nižšej sadzby. Súvisí to práve s tým, že obavy z nepredvídaných finančných ťažkostí sú jedným z hlavných dôvodov sporenia si," dodala Tkáčová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona