Slováci majú z bánk v priemere požičaných 5759 eur

NETKY.SK • 3 December 2015, 10:44 • 2 min
Slováci majú z bánk v priemere požičaných 5759 eur

BRATISLAVA - Ku koncu októbra tohto roka mali Slováci z bánk požičaných 24,3 miliardy eur, čo je takmer o 13 % viac ako vlani v rovnakom období.

slovakia

left justify in out

Približne tri štvrtiny tohto objemu pripadlo na úvery spojené s bývaním a každé šieste euro bolo požičané vo forme spotrebiteľských úverov. V rámci krajín Európskej únie však Slováci stále patria k menej zadlženým národom. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Poštovej banky, ktorú zostavila na základe údajov Európskej centrálnej banky.

 

"Slovensko uzatvára prvú desiatku krajín Európskej únie (EÚ) s najnižším dlhom pripadajúcim na dospelého obyvateľa," skonštatovala analytička banky Dominika Ondrová. Spomedzi susedných krajín majú vyššie podlžnosti Rakúšania, ktorí majú z bánk požičaných v priemere až 21.400 eur. Naopak, najmenej zadlžení sú Maďari, ktorých priemerná výška úverov na obyvateľa je o viac ako polovicu nižšia ako na Slovensku.

 

Slováci pritom majú v bankách viac peňazí uložených ako z nich požičaných. "Dospelý našinec má uložených v priemere 6870 eur, teda zhruba o 1000 eur viac ako dlží. To je rovnako ako pri úveroch, zhruba 3,5-krát menej ako je európsky priemer," vyčíslila Ondrová.

 

Celková výška vkladov obyvateľstva predstavovala na Slovensku ku koncu októbra 28,3 miliardy eur, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o 7 %. "Najväčší kus koláča si ukrojili bežné vklady, ktoré predstavovali viac ako tretinu všetkých uložených prostriedkov. Viac ako pätinové zastúpenie mali termínované vklady do jedného roka. Takmer 17-% podiel mali termínované vklady s viazanosťou nad dva roky," doplnila Ondrová. V rámci únie pritom majú najviac požičaných, ale aj uložených peňazí Luxemburčania.

 

"Nižšiu zadlženosť Slovákov odzrkadľuje aj ukazovateľ, ktorý dáva do pomeru objem úverov a vkladov. Na 100 eur v banke vložených pripadá na Slovensku 84 eur z banky požičaných. Celkovo obyvatelia až 20 členských krajín EÚ majú v bankách viac peňazí uložených ako z nich požičaných," dodala Ondrová. Dohodnutá priemerná ročná úroková miera pri novoposkytnutých úveroch dosiahla v októbri 2015 úroveň 11,45 % pri spotrebiteľských úveroch a 2,62 % pri úveroch na nehnuteľnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies