Slováci majú v tomto roku vyšší záujem o kreditné karty ako vlani

NETKY.SK • 10 Október 2014, 13:47 • 2 min
Slováci majú v tomto roku vyšší záujem o kreditné karty ako vlani

BRATISLAVA - V porovnaní s minulým rokom má tento rok viac Slovákov záujem o kreditnú kartu. Ukázal to prieskum Master Index, ktorý zrealizovala spoločnosti MasterCard.

slovakia

left justify in out

Podľa prieskumu, ktorý si spoločnosť nechala vypracovať už 14. rok po sebe, sa Slováci stále viac zaujímajú o kreditné karty. Zatiaľ čo v roku 2013 prejavilo záujem 13 % oslovených respondentov, v tomto roku to je už 18 %. "Ľudia si stále viac uvedomujú, že platenie kreditnou kartou prináša výhody, či ide o benefity finančného charakteru alebo dodatočné služby navyše. Tomu sa platba hotovosťou nevyrovná," tvrdí generálny riaditeľ spoločnosti MasterCard Miroslav Lukeš.
     

Z výsledkov prieskumu taktiež vyplýva, že záujem o ne sa odvíja predovšetkým od výšku príjmu. Najväčší je u respondentov s príjmami nad 2000 eur (66 %) a u ľudí so stredoškolským vzdelaním bez maturity (39 %). Väčší záujem o kartu prejavujú skôr ženy (20 %) ako muži (17 %).
     

Čo sa týka všetkých platobných kariet, teda kreditných a debetných, takmer polovica respondentov (48 %) využíva iba jednu kartu, viac ako tretina respondentov má dve karty (34 %), desatina tri karty.
     

Prieskum tiež ukázal, že trend vlastniť viac kariet v porovnaní s minulým rokom klesá, viacerými kartami disponujú viac muži ako ženy. Aspoň dve karty má 38 % mužov a 30 % žien.
     

Taktiež frekvencia používania závisí od výšky príjmov a veľkosti mesta, v ktorom držitelia žijú. Čím vyšší je príjem a mesto, tým častejšie respondenti používajú kartu. Najčastejšie ju využívajú ľudia s príjmami vo výške 1000 až 2000 eur.
     

Trinásť percent bankových klientov nedisponuje vôbec žiadnou kartou. Čo sa týka rozdelenia na kreditné a debetné, tak podľa prieskumu debetné využíva 68 % obyvateľov, kreditné približne tretina, teda 35 % respondentov. Debetné karty pritom viac využívajú muži.
     

Ďalšie typy kariet, akými sú úverové spotrebiteľské karty a predplatené karty vlastní asi desatina obyvateľov. Prieskum tiež ukázal, že zo strany spotrebiteľov je pomerne vysoký záujem o predplatené karty. Záujem o ne má až 44 % respondentov a rastie aj záujem o bezkontaktnú technológiu PayPass.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona