Slováci majú medzery vo vedomostiach o antibiotikách

NETKY.SK • 18 November 2014, 16:21 • 2 min
Slováci majú medzery vo vedomostiach o antibiotikách

BRATISLAVA - Dve tretiny Slovákov (68 percent) si nesprávne myslia, že antibiotiká sú účinné aj proti vírusom a viac ako polovica (56 percent) tvrdí, že pomôžu vo väčšine prípadov pri zápale hrdla, ktorý vírusy zväčša spôsobujú. Vyplýva to z tohtoročného on-line prieskumu, ktorý na vzorke 150 žien a 150 mužov zo Slovenska vo veku od 18 do 49 rokov uskutočnila agentúra B-inside.

slovakia

left justify in out

Prieskum ďalej ukázal, že o pomoci antibiotík pri bolesti hrdla hovoria najmä Slováci, ktorých zápal postihne viac ako päťkrát ročne. Takmer všetci opýtaní Slováci (94 percent) pritom vedia, že zbytočné užívanie antibiotík vedie k odolnosti organizmu voči nim.
     

Viac ako raz ročne trpí bolesťou či zápalom hrdla 85 percent Slovákov, priemerne ich bolí hrdlo 3,3-krát ročne. Európsky deň zvyšovania povedomia o antibiotikách pripadá na dnešný deň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona