Slováci majú čoraz menší záujem o prácu v zahraničí, mnohí sa vracajú domov!

NETKY.SK • 10 Apríl 2018, 08:58 • 2 min
Slováci majú čoraz menší záujem o prácu v zahraničí, mnohí sa vracajú domov!

BRATISLAVA – Slováci sa vracajú naspäť zo zahraničia a prejavujú čoraz menší záujem o prácu mimo Slovenska. Majú väčšiu snahu nájsť si prácu doma. Taktiež sa zvyšuje aj záujem cudzincov o prácu na slovenskom trhu, práve v čase kedy Slovensko bojuje s nedostatkom pracovnej sily. Informácie vyplývajú z najnovšej analýzy, ktorú priniesol Inštitút finančnej politiky (IFP).

slovakia

left justify in out

Trend vracania sa Slovákov zo zahraničia potvrdili aj údaje zdravotných poisťovní. Pozitívne migračné saldo bolo naposledy zaznamenané v roku 2009. Počet ľudí prichádzajúcich na Slovensko v roku 2016 prevýšil počet odídencov o takmer 6000. Vlani ich počet opäť narástol a dosiahol až 15 tisíc. Migračnú bilanciu zlepšujú cudzinci, ktorí na Slovensko prichádzajú pracovať.

 

Každý tretí prichádzajúci v roku 2016 bol pritom cudzinec. Podiel príslušníkov iných krajín na imigrácii na Slovensko za posledné štyri roky vzrástol skoro o polovicu. Najväčšie zastúpenie spomedzi cudzincov majú občania Ukrajiny, Srbska a z krajín mimo Európy na Slovensko prichádzajú hlavne obyvatelia Vietnamu, Číny a Kórey. V porovnaní s ostatnými krajinami V4 je však prílev cudzincov na Slovensko výrazne nižší.

 

"Bez príchodu občanov z iných krajín by bolo migračné saldo stále záporné. Trend sa však zlepšuje. Kým v rokoch 2010 do 2015 prišlo každoročne späť približne 28 tisíc Slovákov, v roku 2016 sa toto číslo zvýšilo až na 32 tisíc," uviedol IFP. Počet ľudí odchádzajúcich zo Slovenska vo veku 18 až 28 rokov je stále mierne vyšší ako počet prichádzajúcich. Ide o mladých ľudí, ktorí pravdepodobne práve ukončili druhý, resp. tretí stupeň vzdelávania a v zahraničí hľadajú prácu alebo ďalšie možnosti vzdelávania.

 

Cudzinci prichádzajú za prácou, zatiaľ čo Slováci majú aj iné dôvody na príchod. Až 61 percent prisťahovalcov vo veku 24 až 60 rokov, ktorí prišli na Slovensko v roku 2015, bolo okamžite ekonomicky aktívnych. Zahraničných imigrantov lákajú regióny s veľkým počtom voľných pracovných miest. Mzdy cudzincov po príchode na Slovensko nie sú výrazne odlišné od zárobkov vracajúcich sa našincov.

 

Zo zahraničia prišlo za účelom vysokoškolského štúdia na Slovensko v roku 2016 takmer 3000 ľudí, ktorí tvorili 8 percent všetkých nových zapísaných študentov. Približne polovica z nich pochádzala z Európskej únie (EÚ). Z krajín mimo EÚ prišlo najviac študentov z Ukrajiny (22 percent), Srbska (9 percent), a Nórska (5 percent).

 

Dĺžka pobytu cudzincov po príchode na Slovensko sa v porovnaní s minulými rokmi výrazne predlžuje. Kým z cudzincov, ktorí prišli v roku 2004, odišlo hneď po prvom roku pobytu 21 percent, z prichádzajúcich cudzincov v roku 2015 to bolo už iba 12 percent.

 

Našinci ostávajú po návrate na Slovensku dlhodobo. Až 70 percent z nich sa usadí na minimálne päť až 10 rokov. Podľa prieskumov sú najčastejšími motiváciami návratu spätosť s rodným krajom, vôľa pomôcť slovenskej spoločnosti a nižšie pracovné tempo umožňujúce tráviť viac času s rodinou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona