Slováci, ktorí žijú v inom štáte EÚ, môžu voliť len kandidátov danej krajiny

NETKY.SK • 10 Máj 2014, 17:32 • 2 min
Slováci, ktorí žijú v inom štáte EÚ, môžu voliť len kandidátov danej krajiny

BRATISLAVA - Nadchádzajúcich volieb do Európskeho parlamentu sa môžu zúčastniť aj Slováci, ktorí žijú v inej členskej krajine EÚ. Voliť však môžu len poslancov do Európskeho parlamentu, ktorí sú na kandidačnej listine za príslušný štát EÚ. Pre TASR to uviedla zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová.

slovakia

left justify in out

"Kto chce voliť poslancov za Slovenskú republiku, musí sa dostaviť na Slovensko," zdôraznila Chmelová. Ako uviedla Soňa Miháliková Mellak z kancelárie Európskeho parlamentu, v prípade, ak sa volič nebude 24. mája nachádzať na území Slovenskej republiky, stráca možnosť voliť slovenských kandidátov vo voľbách do Európskeho parlamentu. "Ak však splní požiadavky zákona o voľbách do Európskeho parlamentu v krajine, v ktorej momentálne žije, môže voliť kandidátov tejto krajiny vo voľbách do EP. Avšak tieto požiadavky vždy zahŕňajú trvalý pobyt na území krajiny," priblížila Mellak.
      

Ako ďalej dodala, zoznam voličov hlasujúcich zo zahraničia vo voľbách do Európskeho parlamentu neexistuje. "Takisto nie je možná ani voľba poštou, prostredníctvom veľvyslanectva, prostredníctvom poverenej osoby, ani voľba v predstihu," uviedla. Zapisovateľka ÚVK rovnako zdôraznila, že Slováci, ktorí žijú mimo EÚ, voliť zo zahraničia nemôžu.
      

Voľby do Európskeho parlamentu sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 24. mája. Kandiduje 29 politických strán. Kandidáti musia mať najmenej 21 rokov. Voliť si budeme 13 europoslancov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies