Slováci Ján Matlák a Vladimír Švancár nezvestní po páde lavíny v Himalájach, sú mŕtvi

NETKY.SK • 16 Október 2014, 13:28 • 2 min
Slováci Ján Matlák a Vladimír Švancár nezvestní po páde lavíny v Himalájach, sú mŕtvi

KÁTHMANDU - Nepálske úrady dnes potvrdili smrť dvoch Slovákov a troch nepálskych horských vodcov, ktorí boli nezvestní po lavíne v základnom tábore pod vrchom Dhaulágirí v strednom Nepále. S odvolaním sa na nepálsku televíziu o tom informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP bez upresnenia zdroja uviedla, že telá dvoch nezvestných slovenských horozelcov a troch Nepálčanov našli záchranári dnes.

 

Podľa webovej stránky Expedition.sk po páde lavíny ostali nezvestní Janko Matlák a Vlado Švancár spolu s tromi nepálskymi pomocníkmi. Osem ďalších členov slovenskej expedície sa podarilo helikoptérami dopraviť do mesta Pokhara.

 

Janko Matlák

 

img

 

Vlado Švancár

 

img

 

 

Úrady podľa nepálskej televízie dnes zvýšili na 29 počet potvrdených obetí snehových víchric a lavín, ktoré postihli strednú časť krajiny tento týždeň. Väčšina z nich, vrátane 12 cudzincov, zahynula v oblasti priesmyku Thorang La na obľúbenej okružnej túre okolo masívu Annapurny.

 

Miestne médiá uviedli, že nepálske úrady dnes nadviazali kontakt s 130 cudzincami, ktorí uviazli v horách v strednom Nepále v dôsledku nepriaznivého počasia. Desiatky ľudí sú stále nezvestné.

 

O predčasný príchod zimného počasia sa v Nepále v utorok postarali výbežky cyklónu Hudhud, ktorý predtým zasiahol susednú Indiu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona