Slováci investujú na Ukrajine milióny do stavebníctva a priemyslu

NETKY.SK • 11 Október 2010, 07:50 • 2 min
Slováci investujú na Ukrajine milióny do stavebníctva a priemyslu

Slováci investujú na Ukrajine milióny do stavebníctva a priemyslu - Slovensko Slovenské firmy investujú na Ukrajine milióny eur. Ide o stavebníctvo, priemysel, činné sú aj v leteckej doprave či obchode s minerálnymi vodami.

slovakia

left justify in out

img

Slovenské firmy investujú na Ukrajine milióny eur. Ide o stavebníctvo, priemysel, činné sú aj v leteckej doprave či obchode s minerálnymi vodami. "Na Ukrajine sme činní štyri roky, nainvestovaných máme 70 miliónov dolárov," konštatoval pre TASR riaditeľ Arca Investments Pavol Krupa.
      Spoločnosť má u nášho východného suseda stavebné a strojárenské firmy. "Ukrajina má potenciál, je to jeden z rozvíjajúcich sa trhov a to je práve to, čo nás, investorov, zaujíma," uviedol. Táto krajina má podľa neho svoje špecifiká. "Každému som hovoril, že na Ukrajine nemusí piť vodku, aby urobil biznis, ale až keď som tú vodku začal piť, začal som ten biznis poriadne robiť," dodal.
      Firma ALES zabezpečuje pre Ukrajincov systém riadenia letovej prevádzky. "Pred niekoľkými rokmi sme tam takýto systém implementovali, zatiaľ ako záložný. Teraz sme sa dohodli na nutnosti jeho aktualizácie s tým, že do budúcna budeme bojovať, aby našu sieť mali ako hlavnú na riadenie letovej prevádzky," vysvetlil senior konzultant ALES Miroslav Andr.
      Slováci vyvážajú na Ukrajinu aj dojčenskú vodu. "Oni majú dosť vody, ale nemajú ju kvalitnú," uviedol člen predstavenstva firmy Minerálne vody Vladimír Hatok. Ukrajinci majú záujem o rôzne, aj menšie balenia tejto vody. "V tomto roku tak investujeme do technológií," dodal.
      Ako pre TASR uviedla Andrea Gulová, ktorá je poverená riadením Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), zatiaľ zo strany ukrajinských investorov nie je veľký záujem o Slovensko. "Nie je to teda krajina, ktorá by vo veľkej miere investovala na Slovensku, skôr majú záujem o nájdenie vhodného partnera, slovenskej spoločnosti, do ktorej môžu kapitálovo vstúpiť," vysvetlila.
      Naopak, trh u tohto východného suseda je pre slovenské firmy zaujímavý. "Náš vzájomný obchod za posledné roky rástol, v roku 2009 sa však prepadol o 50 %, čo bolo spôsobené aj krízou," podotkla Gulová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies