Slováci idú na Arosa Challenge s inými cieľmi, ako plánovali

NETKY.SK • 19 December 2013, 10:39 • 2 min
Slováci idú na Arosa Challenge s inými cieľmi, ako plánovali

BRATISLAVA - Na slovenskú hokejovú reprezentáciu čaká záverečná turnajová previerka pred zimnými olympijskými hrami v Soči. Tréner Vladimír Vůjtek mal inú predstavu o tíme, ktorý sa predstaví na Arosa Challenge. Necelé tri týždne pred uzavretím nominácie na februárový vrchol štvorročného obdobia si chcel porovnať výkonnosť a schopnosti hráčov, ktorí sú v nominácii na hrane.

slovakia

left justify in out

"Narušilo nám to trocha prípravu do Soči. Chceli sme si overiť výkonnosť niektorých hráčov a skonfrontovať ich navzájom. Do Arosy však ideme napokon vyskúšať nový tím. Možno niektorí noví hráči z neho budú ašpirovať na účasť na majstrovstvách sveta v Minsku. Verím, že v Arose objavíme niekoľkých hráčov, ako sa to stalo pred dvoma rokmi v prípade Michela Miklíka či Marcela Haščáka," povedal Vladimír Vůjtek. 

Vo Švajčiarsku čakajú na slovenských reprezentantov dva súboje - v piatok 20. decembra o 16.00 h nastúpia v Arose proti Bielorusom a na druhý deň potom proti jednému z dvojice Švajčiarsko - Nórsko. Na Arosa Challenge zažijú reprezentačnú premiéru brankár Marek Čiliak z Brna a obrancovia Miroslav Macejko z Košíc a Peter Hraško zo Zvolena. V porovnaní s nomináciou na novembrový Nemecký pohár nastalo v slovenskom výbere veľa zmien - do Švajčiarska pocestuje devätnásť nových hráčov. 

Najmladším v slovenskom výbere bude 20-ročný trenčiansky zadák Peter Čerešňák, najskúsenejšími budú obrancovia Dominik Graňák z Dinama Moskva (130 štartov v reprezentácii) a obranca Chanty-Mansijska Tomáš Starosta, ktorého zdobí 129 reprezentačných štartov. Z pohľadu ligového zastúpenia bude vo Vůjtkovom výbere desať hráčov zo slovenskej Tipsport extraligy, sedem z ruskej KHL, česká najvyššia súťaž bude mať vo výbere šesť hokejistov. 

Kapitánom tímu bude Dominik Graňák, jeho asistentmi Ivan Baranka a Tomáš Starosta. Brankári Marek Čiliak a Ján Laco si podelia po jednom zápase. Slováci začnú účinkovanie proti Bielorusom, ktoré vedie bývalý kouč SR Glen Hanlon. Oba tímy sa naposledy stretli 25. apríla 2013 na Slovakia Cupe, Bielorusi vyhrali 3:2 po sam. nájazdoch. Slovensko z 23 vzájomných zápasov s východoeurópskym súperom vyhralo štrnásť, osemkrát prehralo a má aktívne skóre 64:37. "Začíname v piatok proti Bielorusom, ale priznám sa, nepoznám ich aktuálnu silu. My sa však musíme sústrediť na seba a nie na súpera. Je jedno, v akej zostave ideme na turnaj, úspešní chceme byť stále," vravel pred odchodom do Švajčiarska 30-ročný Graňák. 

Tréner Vůjtek dá v bránke šancu obom nominovaným gólmanom. Obaja sa poznajú z pôsobenia v Nitre. Na zápas sa teší najmä Ján Laco, ktorý už dlhšie nechytal. "Zdravotne som na tom dobre, ale som až príliš oddýchnutý, pretože v klube veľmi nechytám. Pozvánka je znamením dôvery od trénera Vůjtka, aj keď v Donecku nemám na konte veľa zápasov. Pokúsim sa ho nesklamať a spraviť si svoju robotu," uviedol Ján Laco. 

Nominácia SR "A" na sústredenie v Bratislave a turnaj Arosa Challenge vo Švajčiarsku (17. - 22. decembra): 
Brankári: Marek Čiliak (Kometa Brno, ČR, počet štartov v reprezentácii 0/gólov 0), Ján Laco (Donbass Doneck, Ukr./KHL, 21/0) 
Obrancovia: Ivan Baranka (Avangard Omsk, Rus./KHL , 67/4), Peter Čerešňák (Dukla Trenčín, 2/0), Dominik Graňák (Dinamo Moskva, Rus./KHL, 130/6), Peter Hraško (HKM Zvolen, 0/0), Miroslav Macejko (HC Košice, 0/0), Juraj Mikuš (HC Lev Praha, ČR/KHL, 10/0), Tomáš Starosta (Jugra Chanty-Mansijsk, Rus./KHL, 129/5), Ivan Švarný (Medveščak Záhreb, Chor./KHL, 63/1) 
Útočníci: Tomáš Bulík (Bíli Tigři Liberec, ČR, 27/1), Rastislav Dej (HK Hradec Králové, ČR, 9/0), Peter Galamboš (MHC Martin, 3/0), Marcel Haščák (Dinamo Riga, KHL, 39/3), Adam Lapšanský (HK Poprad, 4/2), Patrik Lušňák (ŠHK 37 Piešťany, 10/0), Tomáš Marcinko (HC Košice, 8/0), David Skokan (HC Slavia Praha, ČR, 4/0), Gabriel Spilar (HC Košice, 20/6), Ján Sýkora (HC Plzeň, ČR, 11/1), Roman Tománek (HK Nitra, 6/3), Radoslav Tybor (HC Pardubice, ČR, 15/1), Peter Zuzin (HKM Zvolen, 2/0) 

Realizačný tím: Otto Sýkora (generálny manažér), Vladimír Vůjtek (tréner), Peter Oremus (asistent trénera), Vladimír Ország (asistent trénera) MUDr. Vladimír Lupták (lekár), Samuel Petráš (masér), Michal Malina (masér), Branislav Prokop (fyzioterapeut), Igor Andrejkovič (videotréner).

Program turnaja Arosa Challenge 2013: 
Piatok 20. decembra 2013: Slovensko - Bielorusko (16.00 h), Švajčiarsko - Nórsko (20.15) 
Sobota 21. decembra 2013: Švajčiarsko - Bielorusko/Slovensko (15.45), Nórsko - Bielorusko/Slovensko (20.00)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies