Slováci ekonomike krajiny príliš nedôverujú

NETKY.SK • 25 Júl 2014, 15:21 • 2 min
Slováci ekonomike krajiny príliš nedôverujú

BRATISLAVA - Dôvera Slovákov v domácu ekonomiku sa príliš nemení. Naďalej si totiž zachovávajú negatívny pohľad.

slovakia

left justify in out

Podľa najnovšieho jarného prieskumu Eurobarometer totiž 84 % Slovákov považuje situáciu v národnom hospodárstve za zlú, kým naopak len 13 % za dobrú. V oboch prípadoch oproti poslednému prieskumu z jesene minulého roka podiel opýtaných klesol o jeden percentuálny bod. O dva body na 3 % tak vzrástol počet tých, ktorí sa nevedeli vyjadriť. V porovnaní s celou Európskou úniou sme tak väčší pesimisti. V európskej dvadsaťosmičke totiž hospodárstvo svojej krajiny vidí negatívne 63 % opýtaných, vyše tretina má naopak pozitívny pohľad.

 

Oveľa lepšie však Slováci vnímajú finančnú situáciu svojich domácností. Za dobrú ju totiž v najnovšom prieskume označilo 55 % respondentov, za zlú 43 % opýtaných, kým v Európskej únii bol tento pomer 66 % k 31 %. Svoju aktuálnu situáciu v práci hodnotí pozitívne 51 % Slovákov, negatívne 24 % opýtaných, zvyšok sa nevyjadril za žiadnu z týchto odpovedí. V únii pozitívne svoju prácu vníma 56 % ľudí, 26 % naopak nie. 

 

Výrazný nepomer je však napríklad v pohľade Slovákov na kvalitu života vo vlastnej krajine a v Európskej únii ako celku. Kým vo vlastnej krajine je kvalita života dobrá iba podľa 24 % opýtaných, v Európskej únii všeobecne sa žije dobre až podľa 60 % Slovákov. Až takmer tri štvrtiny respondentov tak kvalitu života na Slovensku považujú za zlú, kým v únii sa žije zle iba podľa 31 % Slovákov. 

 

Obyvatelia Slovenska pritom výraznejšie nehýria optimizmom ani pri pohľade do budúcnosti. Zlepšenie ekonomickej situácie na Slovensku v nasledujúcom roku predpokladá iba 20 % opýtaných. Podľa 46 % zostane všetko po starom a 31 % očakáva zhoršenie. Podobný majú Slováci aj pohľad na ekonomickú situáciu Európskej únie ako celku. Zlepší sa podľa 24 % respondentov, zhorší podľa 20 % a podľa 47 % sa nezmení. Ešte väčší pesimisti sme pri očakávanom vývoj zamestnanosti. Zlepšenie predpokladá len 18 % opýtaných, naopak zhoršenie až 36 % respondentov. Rovnako len 18 % Slovákov očakáva zlepšenie na jeho osobnej pracovnej pozícii, pričom väčšina predpokladá, že sa nič nezmení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies