Slováci dovolenkujú menej, na vine je kríza

NETKY.SK • 29 Jún 2013, 11:31 • 2 min
Slováci dovolenkujú menej, na vine je kríza

BRATISLAVA - Kým počas rokov 2005 až 2007 záujem Slovákov o zahraničné dovolenky významne stúpal, finančná kríza tento trend zvrátila. Po krátkom oživení v roku 2011 sa počet dovolenkových ciest Slovákov vlani opäť prepadol. Vyplýva to z analýzy UniCredit Bank.

slovakia

left justify in out

Priemerný Slovák chodí na dovolenku menej často ako priemerný Európan. Najčastejšie počas roka dovolenkujú Luxemburčania, Francúzi, Švédi a Fíni. Najmenej Rumuni, Bulhari a Portugalci. Čo sa týka krajín strednej a východnej Európy (SVE), častejšie ako Slováci dovolenkujú Česi, Slovinci aj Chorváti.

Napriek poklesu dovolenkových ciest po roku 2011 Slováci na dovolenkách nešetria. Práve naopak, od roku 2008 vzrástli priemerné výdavky na deň pobytu ročne až o 22 %. Vlani si namiesto viacerých dovoleniek dopriali jednu, ale luxusnejšiu.

Jeden deň pobytu na dovolenke vyšiel vlani Slovákov v priemere 63 eur. Lacnejšie pritom vyjde dovolenka na Slovensku ako v zahraničí. Za jeden deň v tuzemsku zaplatili v priemere o polovicu menej (40 eur) v porovnaní so zahraničím (79 eur). Najdrahšie vychádza deň dovolenkového pobytu v Španielsku a v Egypte.

Prvé miesto spomedzi najobľúbenejších destinácií Slovákov stále patrí Chorvátsku, nasleduje Taliansko a susedné Česko. Obľúbenou dovolenkovou destináciou sa stáva aj Turecko. Naopak, ubúda počet Slovákov dovolenkujúcich v severnej Afrike a Grécku.

Na zahraničnej dovolenke strávia Slováci v priemere 9 dní. Najdlhšie ostávajú v Turecku, Egypte, Grécku a Španielsku (10 nocí). V Chorvátsku či Bulharsku zostávajú 8 nocí a v okolitých krajinách necelý týždeň.

Výrazne lacnejšie reštauračné a hotelové služby ako na Slovensku sú najmä v Bulharsku, ale aj v susedných krajinách, Maďarsku a ČR. Naopak, aj napriek tomu, že cenová hladina v Chorvátsku je porovnateľná s tou na Slovensku, reštauračné a hotelové služby sú tam výrazne drahšie ako u nás.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona