Slováci debutovali v londýnskej Sotheby's, ich diela sa vydražili za vyše 42-tisíc

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 07:48 • 2 min
Slováci debutovali v londýnskej Sotheby's, ich diela sa vydražili za vyše 42-tisíc

LONDÝN - Medzinárodná aukcia Contemporary East v londýnskej Sotheby's mala tento rok historicky po prvý raz aj slovenské zastúpenie. Diela trojice slovenských výtvarníkov - Milana Dobeša, Stanislava Filka a Jany Želibskej - sa vydražili celkovo za 42.872 eur. TASR informovala Kristína Jarošová, riaditeľka zbierky Art Fond - Stredoeurópsky fond súčasného umenia.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej uviedla, osobitosť, medzinárodná etablovanosť umelca, vzácnosť a stav diela, kvalita či vizuálna príťažlivosť pre čo najširší okruh zberateľov - to sú hlavné kritériá, prečo sa prestížna londýnska galéria rozhodla do medzinárodnej aukcie Súčasný východ zaradiť aj slovenské mená. Autori slovenského povojnového umenia M. Dobeš, S. Filko a J. Želibská presvedčili, že ich tvorba má obrovský potenciál aj pre medzinárodných zberateľov.

 

"V posledných rokoch sa čoraz viac medzinárodne profiluje a prehodnocuje povojnové umenie z oblasti strednej a východnej Európy. Progresívne konceptuálne a multimediálne tendencie spájané s vybranými predstaviteľmi neoficiálnej, resp. alternatívnej scény sú čoraz viac systematicky vyhľadávané medzi domácimi i medzinárodnými zberateľmi," uviedla Kristína Jarošová, ktorá spolupracovala so Sotheby's pri výbere diel. Podľa jej slov aj ďalšie významné inštitúcie, ako napríklad Tate a MOMA, dopĺňajú svoje zbierky a hľadajú alternatívne príbehy k "západným" dejinám umenia. Tento trend nasleduje aj trh s umením a aukčné siene.

 

Aukcia Súčasný východ priniesla nový pohľad londýnskej aukčnej siene na umenie zo strednej a východnej Európy, Ruska a Kaukazu. Kurátori zhromaždili vyše 120 umeleckých diel od významných i perspektívnych umelcov z tejto oblasti. Galéria tak reaguje na nové trendy európskeho zberateľstva, ktoré sa generačne menia, a konzervatívny pohľad na umenie sa strieda so záujmom o avantgardné smery 60.-70. rokov. "Vybraní slovenskí umelci priniesli vďaka svojmu nekonvenčnému mysleniu osobité hodnoty aj v rámci medzinárodných tendencií, akými sú kinetické umenie, pop art, nový realizmus, konceptuálne umenie a podobne. Vďaka cenovej prístupnosti, priekopníckosti a prepojeniu výnimočnej technickej i myšlienkovej jedinečnosti diel dokážu zaujať aj medzinárodných zberateľov," dodala Jarošová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies