Slováci chcú, aby domácu korupciu riešili prokurátori a sudcovia EÚ

NETKY.SK • 3 Február 2017, 18:46 • 2 min
Slováci chcú, aby domácu korupciu riešili prokurátori a sudcovia EÚ

BRATISLAVA – Takmer dve tretiny Slovákov by privítali, keby slovenskú korupciu riešili európski prokurátori a sudcovia. Vyplýva to z internetového prieskumu, ktorého realizáciu zadala slovenská europoslankyňa Anna Záborská (KDH).

slovakia

left justify in out

Respondenti sa v prieskume vyjadrovali k otázka, ako môže Európa pomôcť Slovensku. Až 62,9 percenta ich uviedlo, že preferujú pomoc vo forme vyšetrovania a súdneho stíhania slovenskej korupcie nezávislými európskymi prokurátormi a súdmi. Naopak, najmenej Slovákov (6,4 %) žiada vytvorenie európskej federálnej vlády.

 

Podľa Záborskej takýto výsledok ukazuje, že občania vnímajú problém korupcie ako veľmi vážny a zároveň hlboko zakorenený. „Nedôverujú domácim vyšetrovateľom a súdom, že ho dokážu riešiť a privítali by pomoc zo strany EÚ,“ mieni Záborská. Upozornila, že takéto riešenie by znamenalo odovzdanie ďalších kompetencií Únii a bol by to krok smerom k federálnemu usporiadaniu Európy.

 

Viac ako tretina Slovákov (37,4 %) očakáva podľa prieskumu vytvorenie európskeho sociálneho modelu platného pre všetky štáty EÚ a zhruba rovnaké množstvo (36,3 %) aj väčšiu podporu vzdelávania mladých Slovákov v zahraničí. Záborská to interpretuje tak, že pri prehlbovaní spoločného trhu sa zabúdalo na prísľub sociálnej Európy.

 

„To sa musí zmeniť, pretože sú tu najmä rodiny s deťmi, ktoré potrebujú väčšiu ochranu a stabilitu,“ uviedla europoslankyňa. V prieskume tiež vidí, že program Erazmus, ktorý umožňuje štúdium mladých ľudí kdekoľvek v Európe, si zaslúži politickú podporu aj do budúcnosti.

 

Internetový prieskum bol realizovaný v dňoch 20. decembra 2016 až 10. januára 2017 na vzorke 1767 respondentov z celého Slovenska, ktorí si mohli vybrať jednu alebo aj viac odpovedí. Prieskum bol súčasťou komunikačného projektu podporeného politickou skupinou Európskej ľudovej strany v Európskom parlamente.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies