Slováci cestujú najviac autom k moru do Chorvátska

NETKY.SK • 22 Jún 2012, 22:26 • 2 min
Slováci cestujú najviac autom k moru do Chorvátska

Slováci cestujú najviac autom k moru do Chorvátska - Cestovanie Slováci sa pri ceste na dovolenku najčastejšie rozhodujú pre cestu autom, idú minimálne na osemdňový rekreačný pobyt k moru a najčastejšie do Chorvátska, pričom uprednostňujú pohodlie hotela

slovakia

left justify in out

img

Slováci sa pri ceste na dovolenku najčastejšie rozhodujú pre cestu autom, idú minimálne na osemdňový rekreačný pobyt k moru a najčastejšie do Chorvátska, pričom uprednostňujú pohodlie hotela alebo penziónu. Ako ďalej vyplýva z údajov Štatistického úradu SR, ktoré spracovala analytička Poštovej banky Eva Sadovská, počas vlaňajšej letnej sezóny trvajúcej od júla do septembra strávil pár dní dovolenky v zahraničí približne každý štvrtý Slovák. Top destináciou je Chorvátsko, kde sa vlani uskutočnilo až 35 % dlhodobých dovolenkových pobytov, teda takých, ktoré prekročili minimálne štyri noci. "Za viacerými dňami oddychu ale Slováci radi cestujú aj do Talianska, Turecka, Bulharska či Grécka. Len o niečo menej populárnymi sú ale aj dovolenky v susednom Maďarsku či Česku," uviedla Sadovská.

Najčastejšie cestujú Slováci do zahraničia k moru, keď až osem z desiatich dlhodobých dovolenkových pobytov za hranicami Slovenska spadá do kategórie rekreačný pobyt pri mori. Menej ako desatina Slovákov dovolenkujúcich v zahraničí preferuje poznávací zájazd. Slováci pritom uprednostňujú pohodlie hotelového komplexu či útulnosť penziónu. Viac ako 60 % zahraničných dovoleniek trvajúcich minimálne štyri noci sa vlani počas leta zrealizovalo práve v takomto type zariadení. Autom cestovalo vlani na zahraničnú dovolenku 38 % Slovákov, no na takmer dve tretiny zahraničných dovoleniek sa počas vlaňajšieho leta využila aj letecká doprava.

"Pri výbere zahraničnej dovolenky sa stále spoliehame na cestovné kancelárie. Prostredníctvom nich sa počas vlaňajších letných mesiacov zrealizovalo takmer 60 % všetkých dlhodobých dovolenkových pobytov," uvádza Sadovská. Za nimi však nenasledujú individuálne rekreácie, ale viac ako štvrtina Slovákov sa spolieha že na mieste sa už takpovediac niečo nájde a na dovolenku sa vydáva naslepo. Iba 15 % pobytov je tak rezervovaných individuálne.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona