Slováci čakajú v Macedónsku ťažký zápas, ale chcú bodovať

NETKY.SK • 13 November 2014, 12:24 • 2 min
Slováci čakajú v Macedónsku ťažký zápas, ale chcú bodovať

BRATISLAVA - Slovenskí futbaloví reprezentanti odcestujú v piatok predpoludním do Macedónska s cieľom bodovať aj v poslednom tohtoročnom stretnutí prebiehajúceho kvalifikačného cyklu o postup na ME 2016 do Francúzska.

slovakia

left justify in out

Zverenci trénera Jána Kozáka nastúpia v sobotu 15. novembra o 20.45 h SEČ v Skopje v Aréne Filipa II. Macedónskeho proti domácim reprezentantom. Ako je známe, Slovensko je lídrom C-skupiny spomenutého kvalifikačného cyklu, z troch doterajších zápasov nazbieralo deväť bodov za víťazstvá nad Ukrajinou (1:0), Španielskom (2:1) i Bieloruskom (3:1). Macedóncom patrí s tromi bodmi na konte štvrtá priečka. Dosiaľ jediný úspech si pripísali v októbrovej domácej konfrontácii s Luxemburčanmi (3:2), prehrali však oba doterajšie duely na ihriskách súperov - v Španielsku (1:5) aj na Ukrajine (0:1).

 

"Nie je to zlá pozícia, byť na prvom mieste v tabuľke a mať za sebou mužstvá ako Španielsko a Ukrajina. Chlapci sú si vedomí, že byť úspešný v kvalifikačných zápasoch nie je jednoduché. Zaručí im to len kvalitná príprava a zodpovedný prístup. Pokiaľ ide o Macedónsko, je to nevyspytateľné balkánske mužstvo, ktoré disponuje kvalitnými hráčmi. Takmer všetci jeho futbalisti pôsobia v zahraničí. My si nemôžeme dovoliť niekoho podceniť či neísť naplno do súboja. Prehra v Španielsku 1:5 pre nich nevyznela dobre, ale tam môže každý takto vysoko prehrať. Potom zvíťazili nad Luxemburčanmi, hoci po prvom polčase prehrávali a mali v tom stretnutí problémy. Dvaja ich hráči sa tam zrazili hlavami a museli striedať, nastal chaos v ich hre, ale napokon to zvládli a vyhrali. Najlepšie hrali na Ukrajine, hoci - paradoxne - prehrali. Najmä v prvom polčase tam hrali veľmi dobre. Je vidieť, že macedónsky tím sa od zápasu k zápasu zlepšuje. Čaká nás skutočne náročné stretnutie, ale také sú všetky kvalifikačné," vyhlásil bývalý kouč MFK Košice Ján Kozák. 

 

Jeho zverenci očakávajú v krajine bývalej Juhoslávie náročné stretnutie. "V Macedónsku nás čaká náročný zápas. Je na nás, ako sa k tomu postavíme najmä v hlavách a akým spôsobom k nemu pristúpime na ihrisku. Sme favoriti, veď sme prví v tabuľke. Domáci budú chcieť v Skopje získať nejaké body a predviesť bojovný výkon so všetkým, čo k tomu patrí. Rozhodne to nebude žiadna prechádzka. Keď sa predvedie taký výkon, ako v tých predošlých zápasoch, tak môžeme urobiť ďalší veľký krok smerom k postupu na ME 2016. Vieme, že v reprezentácii máme výborných futbalistov, takže bolo na čase ukázať to. Teší ma, že chalani predviedli kvalitný tímový výkon vo všetkých doterajších stretnutiach. Vďaka tým výkonom prišli aj body, čo je po dlhej dobe zadosťučinenie pre slovenský národný tím," povedal 29-ročný hráč nemeckého 1. FC Kolín nad Rýnom Dušan Švento, ktorý sa vrátil do slovenskej reprezentácie po ôsmich mesiacoch. 

 

"To, že sme favoriti, môžu hovoriť v Macedónsku, my si to myslieť nebudeme. Určite sa tak necítime. My si budeme hrať to, čo sme praktizovali v doterajších troch kvalifikačných vystúpeniach. Základom je dobrá defenzíva, smerom ´hore´ potom istotne niečo vymyslíme. Naším cieľom v Skopje je určite neprehrať a získať nejaké body," vyhlásil jeden z najdôležitejších hráčov slovenského mužstva Marek Hamšík, ktorý v najcennejšom drese odohral dosiaľ 73 stretnutí a strelil v nich 13 gólov. 

 

Z pôvodnej nominácie SR vypadol pre zranenie defenzívny univerzál Norbert Gyömbér z talianskej Catanie, ktorý si na tréningu zlomil kosť v členku. Tréner Ján Kozák namiesto neho povolal Kornela Salátu z Dunajskej Stredy - a urobil aj ďalšiu zmenu. Zdravotne indisponovaného Jána Novotu z Rapidu Viedeň, ktorý neabsolvoval stredajšie tréningy pre zhoršujúci sa stav (teploty), pričom prognózna nie je priaznivá, nahradil Martin Dúbravka z dánskeho klubu Esbjerg fB. 

 

Ostatní hráči sú k dispozícii vrátane Róberta Maka, ktorý pre svalové zranenie vynechal predchádzajúce dva zápasy v klube gréckeho zamestnávateľa PAOK Solún. "Som pripravený, cítim sa oveľa lepšie. V Grécku som už absolvoval jeden tréning, na ktorom som už zaberal úplne naplno, vrátane šprintov. Sval poslúchal," uviedol 23-ročný bratislavský rodák. Drobné problémy nedovolili v stredu okrem spomenutého Jána Novotu trénovať aj dvojici Martin Škrtel, Ján Mucha. 

 

Domáci lodivod Boško Gjurovski sa bude musieť zaobísť bez hráča slovinského klubu NK Maribor Agima Ibraimiho, ktorý má zápal pľúc. Otázny je štart Aleksandara Trajkovského, ktorého trápi ľavý členok. Macedónci sa od lanskej jesene nemôžu spoliehať na služby útočníka tureckého klubu Galatasaray Istanbul Gorana Pandeva, ktorý sa rozhodol ukončiť svoje pôsobenie v reprezentácii. 

 

Favoritom sobotňajšieho merania síl sú podľa doterajších kvalifikačných výsledkov, postavenia v rebríčku FIFA aj historickej vzájomnej bilancie s Macedónskom hráči spod Tatier. Macedónsko bolo v októbrovom rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) na 99. mieste, Slovensku patrila 24. pozícia. 

 

Slováci majú so svojím súperom priaznivejšiu bilanciu (6 zápasov - 4 víťazstvá, 2 remízy, 0 prehier, skóre 12:2). Posledný vzájomný zápas týchto dvoch mužstiev sa uskutočnil pred viac ako tromi rokmi (11. októbra 2011, pozn.), v záverečnom zápase kvalifikácie o postup na ME 2012 sa v Skopje zrodila remíza 1:1. Predtým dokázali Slováci v hlavnom meste Macedónska dvakrát zvíťaziť. V kvalifikácii ME 2004 triumfovali 2:0 a na jeseň 2001 v bojoch o svetový šampionát 2002 v Kórejskej republike a Japonsku zdolali svojho súpera presvedčivo 5:0, čo je doteraz jedna z najvyšších prehier tejto balkánskej krajiny v histórii. 

 

Sobotňajší zápas v Skopje povedú portugalskí rozhodcovia na čele s Pedrom Proencom, ktorému budú na čiarach sekundovať Bertino Miranda a Tiago Trigo. 

Predpokladaná zostava SR: 
Kozáčik - Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Hubočan - Pečovský, Kucka - Mak, Hamšík, Weiss - A. Nemec 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona