Slováci by svoje peniaze najčastejšie zhodnotili v akciách a dlhopisoch

NETKY.SK • 23 Jún 2014, 11:16 • 2 min
Slováci by svoje peniaze najčastejšie zhodnotili v akciách a dlhopisoch

BRATISLAVA – Slováci sa okrem sporiacich produktov neboja svoje peniaze investovať aj do akcií a dlhopisov. Vyplýva to z prieskumu investičnej spoločnosti Pioneer Investments, ktorý zisťoval záujem Slovákov o rizikové investície.

slovakia

left justify in out

Prieskum ukázal, že ak by mali Slováci k dispozícii 40.000 eur, 85 % ľudí by kvôli ich zhodnoteniu volilo nákup akcií alebo dlhopisov a 70 % by ich investovalo do nákupu nehnuteľností. Podľa country manažéra Pioneer Investments SR Miroslava Ovčarika sú tieto čísla prekvapivé. "Zdá sa, že slovenskí investori sú si vedomí, že pri súčasných nízkych úrokových sadzbách musia rozšíriť svoje obzory a pustiť sa aj do odvážnejších investičných nástrojov," skonštatoval v prieskume Ovčarik.

 

Ľudia sa však neboja investovať ani do drahých kovov a do umeleckých diel. Viac ako 15 % opýtaných považuje za správnu investičnú voľbu zlato, 4 % opýtaných sú ochotní investovať do umeleckých diel a len 5,5 % respondentov by sa pustilo do investovania na burze.

 

Pri zhodnocovaní nižších súm by však volili konzervatívnejšie investičné nástroje. Sumu 1000 eur by sa 38 % slovenských respondentov pokúsilo zhodnotiť prostredníctvom sporiaceho produktu a približne tretina Slovákov by ju radšej investovala do seba, napríklad nákupom dovolenky alebo financovaním svojej záľuby. Ďalších 13 % opýtaných by túto sumu použilo na investovanie do akcií a dlhopisov.

 

Investičná skupina Pioneer Investments je súčasťou bankovej skupiny UniCredit. V súčasnosti pôsobí v 27 krajinách. Prieskum o investovaní českej a slovenskej populácie realizovala v spolupráci s agentúrou Stem Mark v marci 2014 na vzorke 500 mužov a žien vo veku 18 až 65 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies