Slováci budú zrejme platiť novú daň. Máte poschodový dom či pivnicu? Zaplačete

NETKY.SK • 26 Jún 2017, 18:30 • 2 min
Slováci budú zrejme platiť novú daň. Máte poschodový dom či pivnicu? Zaplačete

BRATISLAVA - Štát chce od ľudí vyberať novú daň. Bude sa týkať najmä majiteľov viacposchodových domov.

slovakia

left justify in out

Väčšina domov sa pri súčasnom zákone zdaňuje podľa zastavanej plochy. Po novom by ste mali platiť za každé jedno podlažie, vrátane pivnice.

 

Ako informoval denník Pravda, nové poplatky zasiahnu najmä starších ľudí na vidieku, ktorí bývajú v poschodových domoch.

 

Ak momentálne za jednoposchodový dom platíte ročnú daň z nehnuteľnosti napr. 30  euro, po novom to môže byť 60 euro. Ak máte pod domom aj pivnicu, zaplatíte 90 euro a ak ste si dopriali druhé poschodie či podkrovie, prichystajte si 120 euro.

 

Na bytovky by sa táto povinnosť vzťahovať nemala. Návrh zákona je už v druhom čítaní, o jej platnosti sa rozhodne po prázdninách.

 

Poslanec Smeru-SD Ľubomír Petrák tvrdí, že nespravodlivé, keď ľudia s rôzne veľkými domami platia rovnakú daň. „Kritérium podlahovej plochy je oveľa spravodlivejšie," cituje Pravda Petráka.

 

Viaceré mestá a obce už tento rok už dane z nehnuteľností zvyšovali, pričom v priemere stúpli o 2,33 %, v Bratislave až o 30 %. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies