Slováci budú tráviť Vianoce predovšetkým doma s rodinou

NETKY.SK • 14 December 2012, 07:53 • 2 min
Slováci budú tráviť Vianoce predovšetkým doma s rodinou

Slováci budú tráviť Vianoce predovšetkým doma s rodinou - Zaujímavosti Slováci a Slovenky sa v čase vianočných sviatkov držia skôr tradičných zvykov. Takmer tri štvrtiny z nich plánuje stráviť sviatky doma s najbližšou rodinou, na večeru si dajú tradičnéh

slovakia

left justify in out

img

Slováci a Slovenky sa v čase vianočných sviatkov držia skôr tradičných zvykov. Takmer tri štvrtiny z nich plánuje stráviť sviatky doma s najbližšou rodinou, na večeru si dajú tradičného vyprážaného kapra a pustia si vianočné koledy. Veľa ľudí dodržiava aj ďalšie zvyky ako napríklad krájanie jablka alebo účasť na polnočnej omši. Počas Vianoc však Slováci plánujú minúť viac ako ľudia v Českej republike. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu, ktorý pre spoločnosť Home Credit zrealizovala na vzorke 1005 respondentov agentúra STEM / MARK.

Prieskum ukázal, že väčšina slovenských rodín cez Vianoce dodržiava aspoň niektoré tradície spojené s týmito sviatkami. Dvaja z troch ľudí si dajú v rámci hlavného jedla vypraženého kapra, ktorý je jedným zo symbolov štedrovečerného stola. Rovnaký počet respondentov uviedol, že si radi vypočujú vianočné koledy. Polnočná omša je neodmysliteľnou súčasťou Vianoc pre 44 percent ľudí. V Česku, ktoré je charakteristické svojim ateizmom, pôjde o polnoci do kostola prekvapivých 29 percent ľudí. Iné zvyky však Slováci až tak často nedodržiavajú. Iba osem percent ľudí napríklad si pustí lodičku v orechovej škrupinke a len jedno percento opýtaných sa chystá liať olovo do vody. "Slováci sú konzervatívni nielen, čo sa týka dodržiavania tradícií. Tento rok sa ani nechystajú zásadne meniť spôsob nakupovania darčekov - tradičným miestom zostávajú aj pre nákupy vianočných darčekov kamenné obchody, tam plánuje nakupovať 75 percent z nich. E-shopy však postupne dobiehajú rozdiel, tento rok si ich pre nákup vianočných darčekov plánuje vybrať 42 percent ľudí. O nákupy v zahraniční nie je až taký záujem. Osobne sa za hranice vydá na nákupy len 9 percent ľudí, online je to ešte o percento menej," uviedol analytik spoločnosti Home Credit Slovakia Michal Kozub. 

Podľa prieskumu sa Slováci nechystajú za prípravu štedrovečernej večere minúť príliš veľa peňazí. Celková suma je však už tradične vyššia ako v Česku, kde plánujú ľudia minúť približne 4050 českých korún (v prepočte zhruba 160 eur). Slováci plánujú minúť v priemere na domácnosť viac než 240 eur. "Výška výdavkov za jedlo, alkohol, nealkoholické nápoje, stromček alebo ozdoby súvisí s ekonomickou situáciou väčšiny domácností, no Slováci sa počas Vianoc pri tradičných výdavkoch uskromňujú menej. Faktom však zároveň zostáva, že vzhľadom na rast inflácie, obzvlášť pri potravinách a tiež v súvislosti s rastúcou nezamestnanosťou nehodlajú ľudia riskovať. Radšej si Vianoce užijú v rodinnom kruhu bez zbytočných výdavkov a extravagantných výstrelkov," dodal Kozub. V reštaurácii, zahraničí alebo na chate bude tráviť vianočné sviatky menej ako percento ľudí. 

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies